Smakosze.pl Przepisy Dodałem do flaczków składnik, o jakim nikt by nie pomyślał. Smakują wybornie
fot. Canva

Dodałem do flaczków składnik, o jakim nikt by nie pomyślał. Smakują wybornie

6 listopada 2024

Nieoczekiwany składnik naszej zupy z podrobów zmienia jej charakter i znacznie ją wzbogaca. Flaczki stają się dzięki niemu pełniejsze w smaku. Tak przygotowane, mogą poszerzyć grono swoich zwolenników.

Kontrowersyjne flaki

Niewiele dań wywołuje tak wiele podziałów między ludźmi jak podroby . Ich sztandarowa postać w naszej kuchni, być może druga obok wątróbki z cebulką, to właśnie flaki. Wielu z nas jada tę zupę chętnie, choć są zarezerwowane jako świąteczna potrawa.

Nie ma jednak powodu, by nie włączyć flaków do swojego repertuaru codziennej kuchni . Dobrze sprawione i przyprawione flaczki nie są przecież typową zupą. Są świetnym, pełnym w smaku i sycącym daniem, które zaspokoi głód na długie godziny.

zupa flaki

Ułóż jabłka na formie i zalej je ciastem. Ten deser zasługuje na jakąś nagrodę

Flaczki z boczkiem

Aby wzmocnić mięsny smak flaczków , sięgnijmy po boczek. Wygotowujący się z niego tłuszcz uzupełni umami wnoszone przez same flaki, przecier pomidorowy i przyprawy.

Składniki

  • 700 g flaków
  • 200 g boczku
  • 70 g przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka rosołu
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 cebula
  • 1 por (biała część)
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • Liście laurowe, papryka słodka i ostra, tymianek, ziele angielskie
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • Sól, pieprz

Gotujemy flaki na boczku

Flaki myjemy i kroimy w paski grube na pół centymetra. Cebulę drobno siekamy. Boczek kroimy w paski, a pora w plasterki . Obraną marchewkę dzielimy na kawałki.

Na łyżce masła klarowanego podsmażamy cebulę, czosnek i pora. Kiedy zaczną się robić szkliste, dodajemy boczek. Smażymy przez kilka minut, dodajemy flaczki i przecier pomidorowy. Po pół minuty dorzucamy marchewkę, zalewamy białym winem.

Po minucie dodajemy rosół drobiowy. Przyprawiamy do smaku. Flaki gotujemy przez ok. 30 minut na wolnym ogniu , pod przykryciem. Solimy do smaku pod sam koniec gotowania.

Wypróbuj też przepisy na kluski z ugotowanych ziemniaków i krupnik Ewy Wachowicz .

miska flaków

Polacy zapomnieli o tym mięsie, eksportuje je się do Niemiec. Jest niesamowicie zdrowe
Ważny komunikat Sanepidu. Masz taką mąkę w domu, natychmiast wyrzuć
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy