Ułóż jabłka na formie i zalej je ciastem. Ten deser zasługuje na jakąś nagrodę
Proste przepisy na jabłkowe desery są zawsze w cenie. Te najtańsze i najpopularniejsze polskie owoce zasługują na poczesne miejsce na naszych stołach, zarówno na co dzień, jak i od święta. Z przepisami takimi jak ten na pewno je zajmą.
Ciasto z jabłkami
Późną jesienią pozostajemy w objęciach dwóch najpóźniejszych owoców: śliwek i jabłek. Zanim na arenę wkroczą w pełni importowane cytrusy i będą przepełniać świąteczne wnętrza aromatem olejków eterycznych z pomarańczy, korzystajmy z jabłkowych dobrodziejstw. Zwłaszcza że ten pyszny owoc doskonale prezentuje się w najprostszych połączeniach.
Takie właśnie, proste i pyszne, jest to ciasto. Wystarczy zmiksować kilka podstawowych składników i uzyskanym ciastem zalać owoce w foremce. Taki placek to nie tylko doskonały deser, ale też sprawdzony podwieczorek – syci, nie jest przesłodzony i doskonale komponuje się z kawą albo herbatą.
Polacy zapomnieli o tym mięsie, eksportuje je się do Niemiec. Jest niesamowicie zdrowePlacek z jabłkami
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Family Recipe. Pamiętajmy, że jabłko jabłku nierówne i niektóre warto dosłodzić przed pieczeniem. Nie do każdego będzie też pasował cynamon.
Składniki
- 2 duże jabłka
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- Opcjonalnie: 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masło i bułka tarta do formy
Proste ciasto jabłkowe
Jabłka myjemy i przekrawamy na połówki. Wykrawamy ogryzki i kroimy w poprzek na cienkie plasterki. Okrągłą formę do pieczenia smarujemy zimnym masłem. Do formy wysypujemy bułkę tartą i potrząsamy, aż przyklei się do masła.
W misce miksujemy jajka, powoli dodając cukier. Kiedy zmienią się w jasną, puszystą masę, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką do połączenia składników.
Plasterki jabłek układamy gęsto, zachodzące na siebie, na dnie formy. Jeśli są kwaśne, posypujemy je brązowym cukrem. Dodatkowo przyprawiamy cynamonem.
Jabłka zalewamy ciastem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 25 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu studzimy, wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na kluski z gotowanych ziemniaków i babkę twarogową.