W zeszycie babci znalazłam trik na kopytka. 1 łyżka tego składnika działa cuda
Kopytka są smacznym i prostym daniem. Teraz warto dodać do nich popularny składnik. Dzięki niemu kopytka wyjdą delikatne i aksamitne. Tak dobrych jeszcze nie jadłeś.
Kopytka delikatne jak nigdy
Kopytka z przepisu mojej babci zawsze wyróżniały się smakiem. Były dużo bardziej delikatne i aksamitne niż te, które jadałam wcześniej. Ich smak zachwycała całą rodzinę. Teraz już wiem dlaczego. W zeszycie babci znalazłam recepturę na wyjątkowe kopytka.
Oprócz ziemniaków, jajka i mąki, dodaje się do nich twaróg. Ten lubiany produkt nadaje delikatnego smaku temu prostemu daniu. Do masy ziemniaczanej dokładam łyżkę twarogu sernikowego. Wsypuję też odrobinę skrobi ziemniaczanej. Dzięki tym zabiegom kopytka zachwycają smakiem.
Na rośliny działają jak hormon wzrostu. Są w każdej kuchniJak zrobić kopytka z twarogiem?
Składniki:
- ½ kg ziemniaków
- 1 łyżka twarogu sernikowego
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- sól
Przygotowanie kopytek zacznij od umycia, obrania i ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Następnie ziemniaki odcedź, zostaw do ostygnięcia i przepuść przez praskę. Przełóż je na stolnicę i dołóż twaróg.
Wbij jajko, wsyp mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i sól. Składniki połącz i wyrób gładkie ciasto. Podziel je na 3-4 części. Z każdej uformuj długi wałek, spłaszcz go i pokrój ukośnie na kluski.
Kopytka z twarogiem na obiad
Zagotuj dużą ilość wody, posól ją i przełóż do niej kopytka. Gotuj je minutę, licząc od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kopytka podawaj z podsmażaną cebulką lub jako dodatek do dań mięsnych. Warto pamiętać, żeby ciasta na kopytka nie wyrabiać zbyt długo.
To powoduje, że staje się zbyt kleiste i trzeba wówczas wsypać więcej mąki. Ten zabieg sprawia, że kopytka stają się twarde. Powinno się też kopytka wrzucać na gorącą, a nie wrzącą wodę. Bąbelki mogą naruszyć delikatne kopytka. Pisaliśmy o tym, jaki dodatki decydują o smaku żurku. Polecaliśmy przepis na galaretkowiec z zaledwie 3 składników.
Źródło: smaki.pl