Ważny komunikat Sanepidu. Masz taką mąkę w domu, natychmiast wyrzuć
Z tej mąki nie będzie chleba. Będzie zwrot pieniędzy, wycofanie partii i utylizacja. Wszystko przez Państwową Inspekcję Sanitarną, która dopatrzyła się uchybień w składzie.
Mąka razowa do wyrzucenia
Służby sanitarne regularnie monitorują jakość produktów, które trafiają przez spożywczaki do naszych kuchni. I dobrze, bo ilekroć zdarzy się przekroczenie jakiejś normy, przeważnie zostanie ono wyłapane. Tak było i tym razem.
Najnowsza interwencja Głównego Inspektoratu Sanitarnego dotyczy mąki żytniej razowej typ 2000, a więc takiej, której używamy zazwyczaj jako dodatku do chleba. 900-gramowe opakowanie oznaczone numerem partii 11.12.2024 wyprodukowane zostało przez firmę Radix-Bis. Defekt w nim polega na przekroczeniu normy substancji zwanej ochratoksyną.
W zeszycie babci znalazłam trik na kopytka. 1 łyżka tego składnika działa cudaOchratoksyna w mące żytniej
Ochratoksyna A to toksyna wytwarzana przez grzyby dwóch rodzajów – Aspergillus i Penicillium, tłumaczą eksperci. Jest ona szkodliwa dla człowieka, choć jest jedną z najczęściej występujących toksyn grzybicznych w naszym jedzeniu. Prócz mąki może znaleźć się w soi, fasoli, ciecierzycy, surowej kawie, kakao, winie czy piwie.
Substancja taka jest neurotoksyczna (może np. przyspieszyć rozwój chorób Alzheimera czy Parkinsona). U szczurów i myszy zaobserwowano, że ma działanie rakotwórcze. Zakłóca też funkcjonowanie układu odpornościowego.
Wycofana mąka żytnia
Producent mąki współpracuje z organami inspekcji sanitarnej. Pod ich nadzorem zobowiązał się do wycofania towaru z rynku. Ma też dołożyć starań, by poinformować klientów o felernej partii towaru.
Nie mamy informacji, do których sklepów mogły trafić opakowania zakażonej mąki. Jeśli były wśród nich te duże, z pewnością zwyczajowo przyjmą one zwrot bez paragonu i wypłacą zmarnowane przez nas pieniądze. Zważywszy wartość towaru, zapewne dla większości z nas nieopłacalne będzie dochodzenie zwrotów u producenta. Na pewno jednak należy powstrzymać się od pieczenia chleba na zakażonej mące.
Wypróbuj też przepisy na kopytka z ważnym składnikiem i krupnik Ewy Wachowicz.