Dołóż po plasterku przed zamknięciem słoików. Ogórki kiszone będą pyszne i chrupiące jak nigdy
Kiszone ogórki kochamy za smak, chrupkość i dawkę zdrowia. Jak się jednak okazuje walory te możemy podbić w bardzo prosty sposób. Wystarczy przed zamknięciem słoików dołożyć do nich jeden popularny składnik. Nastawcie w ten sposób choć kilka słoików ogórków dla testu, a poczujecie różnicę.
Przepis na kiszone ogórki z cytryną
Tak smacznego wyrobu dawno nie próbowaliście. Dodanie cytryny do kiszenia wpływa na konsystencję ogórków — są bardziej chrupiące i twardsze od tych przyrządzanych tradycyjnie. Tego trzeba spróbować.
Składniki:
- 2 kg drobnych ogórków gruntowych
- 1 litr przegotowanej zimnej wody
- kilka plasterków cytryny
- 6 ząbków czosnku
- koper
- kawałek korzenia chrzanu
- 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
Jak zrobić kiszone ogórki z cytryną? Cytrus dodaje chrupkości
Zaczynamy od namoczenia ogórków w zimnej wodzie. Po godzinie dokładnie je myjemy i osuszamy. Kolejnym etapem jest umieszczenie ich w słoikach. Warzywa ustawiamy pionowo i ciasno, warstwami.
Do każdego słoika dorzucamy 2-3 przekrojone ząbki czosnku, wciskamy gałązkę kopru i kawałek korzenia chrzanu.
Między ogórki wkładamy też plasterek cytryny.
Wodę zagotowujemy z solą i studzimy, by miała temperaturę pokojową.
Zalewamy nią ogórki, tak by były dokładnie przykryte i zakręcamy. Przenosimy w ciemne miejsce, w którym panuje temperatura pokojowa. Po 3 tygodniach będą gotowe.
Jak podawać kiszone ogórki z cytryną?
Kiszonkę z nietypowym dodatkiem można wykorzystać jak tradycyjną
— po prostu będzie miała bardziej wyrazisty smak. Dodawajcie ją zatem swobodnie do kanapek, sałatek i dań obiadowych.
Jeśli chcecie bardziej zaostrzyć smak ogórków, przestudzoną wodę możecie wymieszać dodatkowo z sokiem wyciśniętym z dwóch cytryny.
Wówczas ogórki będą smakowały bardziej jak konserwowe, choć nie będą zawierać octu.
Na naszej stronie znajdziecie też bardziej klasyczny przepis na kiszone ogórki . Polecamy też przetestowanie pysznych ogórków w pikantnej zalewie musztardowej .