Smakosze.pl Przepisy Dołóż po plasterku przed zamknięciem słoików. Ogórki kiszone będą pyszne i chrupiące jak nigdy
canva/Alexlukin

Dołóż po plasterku przed zamknięciem słoików. Ogórki kiszone będą pyszne i chrupiące jak nigdy

6 sierpnia 2023

Kiszone ogórki kochamy za smak, chrupkość i dawkę zdrowia. Jak się jednak okazuje walory te możemy podbić w bardzo prosty sposób. Wystarczy przed zamknięciem słoików dołożyć do nich jeden popularny składnik. Nastawcie w ten sposób choć kilka słoików ogórków dla testu, a poczujecie różnicę.

Przepis na kiszone ogórki z cytryną

Tak smacznego wyrobu dawno nie próbowaliście. Dodanie cytryny do kiszenia wpływa na konsystencję ogórków — są bardziej chrupiące i twardsze od tych przyrządzanych tradycyjnie. Tego trzeba spróbować.

Składniki:

  • 2 kg drobnych ogórków gruntowych
  • 1 litr przegotowanej zimnej wody
  • kilka plasterków cytryny
  • 6 ząbków czosnku
  • koper
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
Na wakacjach spróbowałam gołąbków kresowych. Smak doskonały, a przepis bardzo prosty

Jak zrobić kiszone ogórki z cytryną? Cytrus dodaje chrupkości

Zaczynamy od namoczenia ogórków w zimnej wodzie. Po godzinie dokładnie je myjemy i osuszamy. Kolejnym etapem jest umieszczenie ich w słoikach. Warzywa ustawiamy pionowo i ciasno, warstwami.

Do każdego słoika dorzucamy 2-3 przekrojone ząbki czosnku, wciskamy gałązkę kopru i kawałek korzenia chrzanu. Między ogórki wkładamy też plasterek cytryny.

Wodę zagotowujemy z solą i studzimy, by miała temperaturę pokojową. Zalewamy nią ogórki, tak by były dokładnie przykryte i zakręcamy. Przenosimy w ciemne miejsce, w którym panuje temperatura pokojowa. Po 3 tygodniach będą gotowe.

Jak podawać kiszone ogórki z cytryną?

Kiszonkę z nietypowym dodatkiem można wykorzystać jak tradycyjną — po prostu będzie miała bardziej wyrazisty smak. Dodawajcie ją zatem swobodnie do kanapek, sałatek i dań obiadowych.

Jeśli chcecie bardziej zaostrzyć smak ogórków, przestudzoną wodę możecie wymieszać dodatkowo z sokiem wyciśniętym z dwóch cytryny. Wówczas ogórki będą smakowały bardziej jak konserwowe, choć nie będą zawierać octu.

Na naszej stronie znajdziecie też bardziej klasyczny przepis na kiszone ogórki . Polecamy też przetestowanie pysznych ogórków w pikantnej zalewie musztardowej .

Kiszone ogórki z cytryną są znakomite.jpg
canva/alisafarov
Dziadek Tadek dodawał do jajecznicy aromatyczny składnik. Pachniało w całej kuchni
Zapomnij o lepieniu pierogów. Teraz wszyscy wolą je rolować
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy