Kozackie ogórki w musztardzie są prawdziwym hitem. Podbiją każdy stół
Znudziły Ci się tradycyjne ogórki kiszone? Przygotuj kozackie ogórki w zalewie musztardowej. Przetwory przygotujesz błyskawicznie, a już po 10 dniach będą soczyste i pełne smaku. Ogórki w musztardzie są prawdziwym hitem i podbiją każdy stół.
Kozackie ogórki w musztardzie przygotujemy naprawdę szybko i z kilku prostych składników. Do słoików koniecznie dodajmy po ząbku czosnku, listku laurowym i dwóch ziarnach ziela angielskiego, ponieważ dobrze podkreślają smak.
Zalewę musztardową przygotujmy z soli niejodowanej, ostrej musztardy, cukru i octu. Musztarda w zalewie musi być ostra, dzięki czemu kozackie ogórki nabiorą charakteru i wyraźnego smaku. Ogórki musimy pasteryzować i oczywiście wkładać je do umytych i sparzonych słoików.
Sekretem idealnych przetworów, są świeże, jędrne ogórki. Do słoików wybierajmy warzywa małe lub średniej wielkości. Ogórki musimy najpierw dokładnie wyszorować, a następnie zalać zimną wodą i odstawić na godzinę- dwie, aby przetwory były świeże i smaczne.
Przepis na ogórki w musztardzie
Składniki na 6 słoików o pojemności 0,5 l:
2 kg średnich ogórków gruntowych
6 ząbków czosnku
6 liści laurowych
12 ziaren ziela angielskiego
Składniki na zalewę:
4 szklanki wody
2 łyżeczki soli niejodowanej
6 łyżek ostrej musztardy
szklanka octu
szklanka cukru
Jak zrobić ogórki w musztardzie?
Ogórki pokrój wzdłuż na ćwiartki. Do każdego słoika włóż po ząbku czosnku, liściu laurowym, 2 ziarnach ziela angielskiego i powkładaj ciasno ogórki. Przygotuj zalewę musztardową: wodę zagotuj z octem, solą i cukrem. Gotuj, aż przyprawy całkowicie się rozpuszczą.
Do zalewy dodaj musztardę i gotuj kolejne 2 minuty, stale mieszając, następnie odstaw ją na kilka minut do lekkiego ostudzenia. Zalewę wlej do słoików, zakręć wieczka i pasteryzuj do góry dnem przez 20 minut.
Ogórki po ostudzeniu przestaw do spiżarni, o 10 dniach będą gotowe do jedzenia. Ogórki w musztardzie są pysznym dodatkiem do kanapek, a także do dań głównych. Podaj je np. do bitek wieprzowych lub rolad wołowych, a cała rodzina będzie zachwycona.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Niebanalny czosnek do smarowania kanapek. Pyszne smarowidło na pieczywo od Ewy Wachowicz
Jak długo gotować gołąbki z młodej kapusty? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Włączył kamerę i pokazał, jak w najprostszy sposób zrobić idealne ciasto na pierogi. Bezcenne rady
Źródło: prostepesto