Zapomnij o lepieniu pierogów. Teraz wszyscy wolą je rolować
Pierogi są uwielbianym daniem posiej kuchni. Niewiele osób jednak lubi spędzać czas na ich żmudnym lepieniu. Wszystkim, którzy nie lubią marnować cennych minut, polecamy poniższy przepis na pierogi rolowane. Ten patent robi wśród gospodyń domowych furorę.
Pierogi rolowane możesz przygotować dokładnie tak, jak chcesz
Klasyczne pierogi występują w rozmaitych wariantach smakowych. Chodzi oczywiście o to, jaki farsz do nich wybierzemy. Taką samą wszechstronność możemy zastosować w pomysłowych pierogach rolowanych. Zrób ruskie, jak w poniższym przepisie, lub przygotuj te, które lubisz najbardziej.
Pierogi rolowane przygotowuj się łatwo i szybko. Nie ma potrzeby dzielenia ciasta i zalepiania każdego pieroga z osobna. Rozwałkuj, wyłóż farsz, zawiń i pokrój. Poniżej znajdziesz wszelkie wskazówki dotyczące tego przepisu.
Moja córka nie kisi ogórków. Przyrządza je w koreańskim stylu, są wyraziste i chrupiącePrzepis na ruskie pierogi rolowane
Składniki na ciasto:
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki gorącej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 500 g ziemniaków
- 250 g twarogu
- 1 średnia cebula
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić doskonałe pierogi rolowane? Instrukcja krok po kroku
Przygotuj ciasto do pierogów rolowanych. Mąkę połącz z dolą, olejem i wrzącą wodą. Składniki zagniataj, aż do powstania jednolitego gładkiego ciasta. Kiedy będzie gotowe, owiń je folią i odstaw, aby odpoczęło.
W międzyczasie zrób farsz do pierogów. Ziemniaki obierz i ugotuj, odstaw do wystygnięcia. Następnie rozgnieć je z twarogiem oraz podsmażoną posiekaną cebulką. Nadzienie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gotowe ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie. Uformuj je w kształt prostokąta. Rozłóż na niego farsz i równomiernie go rozsmaruj, pozostawiając rant ciasta o grubości ok 2 cm. Całość zawiń w roladę, zwilżając puste brzegi zimną wodą, aby dobrze się zlepiły.
Roladę zawiń w czystą kuchenną ściereczkę. Boki zwiąż za pomocą nici. Zawiniątko włóż do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotuj przez ok. 25 minut. Po upływie tego czasu podziel roladę na pojedyncze pierogi i podawaj z okrasą. Ten regionalny farsz do pierogów został wyróżniony na kulinarnym festiwalu. Zamień twaróg na aromatyczny składnik i uzyskaj najlepsze pierogowe nadzienie.