Dziadek Tadek dodawał do jajecznicy aromatyczny składnik. Pachniało w całej kuchni
Mój dziadek od zawsze smażył wyśmienitą jajecznicę. Ten klasyczny przepis uświetniał niestandardowym dodatkiem. Kiedy smażył jajka, w kuchni dodatkowo unosił się kuszący aromat lubczyku. Smak tego śniadania pamiętam po dziś dzień.
Jajecznica od dziadka smakowała najlepiej na świecie
Lubczyk roztacza wokół siebie charakterystyczny aromat. Nieco korzenna nuta pasuje do rozmaitych potraw. Złożony smak podkręci każde danie, w tym także jajecznicę. Od kiedy Dziadek Tadek pokazał mi ten sposób, chętnie wracam do niego także w swoim domu.
Przygotowanie jajecznicy wzorem dziadka jest bardzo łatwe. Nie potrzeba do niej wielu składników, bowiem lubczyk zapewnia wyjątkowe bogactwo smaku. Zapoznajcie się z poniższym przepisem i na własnej skórze przekonajcie się, jak wspaniale mogą smakować jajka. Kto raz ich spróbuje, będzie do nich wracał na okrągło.
Moja córka nie kisi ogórków. Przyrządza je w koreańskim stylu, są wyraziste i chrupiącePrzepis na dziadkową jajecznicę z lubczykiem
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżeczka masła
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku
Niezwykle aromatyczna jajecznica z lubczykiem krok po kroku
Na patelni rozgrzej masło na jajecznicę. Kiedy tłuszcz będzie gorący wsyp na niego suszony lubczyk. Podsmażaj na małym ogniu cały czas mieszając, aż zioła puszczą swój aromat.
Na patelnię z podsmażonym lubczykiem wbij jajka. Trzymaj składniki na jajecznicę na ogniu, często mieszając. Potrawę smaż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.
Pod sam koniec smażenia dopraw jajecznicę za pomocą soli i pieprzu. Zdejmij potrawę z patelni. Podawaj ze świeżym pieczywem i pomidorami. Najlepiej smakuje od razu po zdjęciu z patelni. Zamiast kanapek przygotuj na początek dnia tę pyszną i szybką propozycję. Taki produkt nadaje się na śniadanie w sam raz.