Domowa konserwa na ciężkie czasy. Smakuje obłędnie i długo trzyma świeżość
Oto prosty przepis na domową konserwę mięsną. W przeciwieństwie do tej kupnej, wiemy w jej wypadku, co jemy. Tymczasem przygotowanie takiego mięsa ze słoika jest prostsze niż niejednego domowego obiadu.
Domowa konserwa mięsna
Do mięsnych przetworów na półkach sklepowych podchodzimy z uzasadnionym dystansem. Uzasadnionym, bo często zmielenie mięsa i zamknięcie go w puszce jest dobrym sposobem na ukrycie, delikatnie mówiąc, nie najwyższej jakości produktu. Szczególnie uwidacznia się to w mielonkach i pasztetach , nazywanych czasem nawet „psem zmielonym razem z budą”.
To jednak nie zmienia faktu, że przetwory jako takie są świetnym sposobem na przygotowanie i przechowywanie jedzenia. Zwłaszcza jeśli pokusimy się o domowe konserwy . Wyjdą zdecydowanie taniej niż luksusowe wersje puszek, a przy tym z pewnością lepiej niż te budżetowe.

Mięso ze słoika
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kasia in the Garden. Wiele z takich przetworów ma w składzie czosnek. Autorka zaleca jednak, by zamienić go na wersję granulowaną, aby uniknąć odbarwień w mięsie. Reszta składników to proste przyprawy i, oczywiście, dobre mięso.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 2 kg łopatki wieprzowej
- Sól niejodowana
- Majeranek
- Czosnek granulowany
- Nasiona kolendry
- Pieprz ziarnisty
- Owoce jałowca

Konserwowanie mięsa w domu
Przygotowując taką domową konserwę mięsną czy kiełbasę w słoiku , warto pamiętać jeszcze o dwóch zasadach. Pierwsza to taka, że dodanie łyżeczki żelatyny na jeden duży słoik mięsa zwiększy ilość galaretki wytworzonej podczas gotowania. Nie jest to konieczne, a jedynie jest rozwiązaniem dla miłośników takiej postaci mięsa ze słoika.
Druga zasada przypomina, że warstwa tłuszczu na powierzchni mięsa zamkniętego w słoiku dodatkowo je uszczelnia. Dlatego jeśli używamy naprawdę chudego mięsa , na wierzch dodać można łyżkę smalcu. Oczywiście z bardziej tłustego mięsa tłuszcz wytopi się sam.

Kiełbasa w słoiku
Słoiki i nakrętki wyparzamy – wrzątkiem lub w zmywarce nastawionej na wysoką temperaturę. Mięso kroimy w pasy, a następnie w kostkę o wybranej grubości. Mięso będzie bardzo miękkie, nie trzeba więc kroić go zbyt drobno.
Pokrojone mięso przenosimy do słoika i zasypujemy solą – ok. 1 łyżką na kilogram . Dodajemy do smaku majeranek, kolendrę i czosnek granulowany. Można też dodać nieco mielonego pieprzu.
Mięso upychamy w słoikach dokładnie, by pozbyć się kieszonek powietrza spomiędzy kawałków. Na wierzchu układamy po kuleczce jałowca i kilka ziaren pieprzu. W razie potrzeby nakładamy po łyżeczce smalcu.
Słoiki ustawiamy w garnku wyściełanym ściereczką . Zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i na minimalnym ogniu, na skraju wrzenia, gotujemy przez dwie godziny. By wydłużyć żywotność konserw do kilku miesięcy, czynność powtarzamy po godzinie przez jeszcze dwa kolejne dni.
Wypróbuj też przepisy na kluski kładzione i domowe pączki .
