Smakosze.pl Przepisy Doskonalsze od kiszonych ogórki po cygańsku przyprawiają o zawrót głowy. Każdy słoik zniknie w kilka chwil
canva/janzwolinski

Doskonalsze od kiszonych ogórki po cygańsku przyprawiają o zawrót głowy. Każdy słoik zniknie w kilka chwil

15 sierpnia 2022

Ogórki po cygańsku są kolejną pyszną propozycją na sezonowy rarytas. Połączenie delikatnego warzywa z aromatycznymi pomidorami, charakterną cebulką i odrobiną octu z jabłek z pewnością skusi niejednego smakosza. Zwłaszcza że przygotowuje się je bardzo szybko. Od razu zróbcie więcej, bo znikają jeszcze szybkiej.

Nie ma nic lepszego niż dobrze doprawione ogórki podane do letniego obiadu. Jeżeli kiszone już wam się znudziły, przyrządźcie specjał po cygańsku. Prosta marynata i dodatki sprawiają, że ogórki nabierają niepowtarzalnego smaku. Skusicie się?

Przepis na smakowite ogórki po cygańsku

Składniki:

  • 6 kg ogórków gruntowych

  • 1 kg cebuli

  • 4 łyżki soli kamiennej

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka oleju rzepakowego

  • pół szklanki octu jabłkowego, najlepiej domowego

  • 1 kg koncentratu pomidorowego lub przecieru

Jak zrobić ogórki po cygańsku? Zachwycający rarytas nie wymaga wysiłku, a zachwyca smakiem

Przyrządzanie rarytasu najlepiej zacząć wieczorem. Wtedy myjemy ogórki i kroimy je w cienkie plasterki. Umieszczamy w dużej misce wraz z posiekaną cebulą. Całość zasypujemy solą, po czym nakrywamy naczynie i odstawiamy je na całą noc.

Odlewamy sok, który się pojawił. Do warzyw dodajemy cukier, olej, ocet i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i dostawiamy na 30 minut. Ogórki po cygańsku są już prawie gotowe. Trzeba je już tylko włożyć do słoików i zapasteryzować.

Zakręcone naczynia z przetworem wkładamy do wyłożonego ściereczką garnka i wypełniamy go wodą do połowy wysokości. Gotujemy przez 10 minut od momentu, gdy płyn zawrze. Przetwory studzimy pod przykryciem.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przyrządzenie ogórków. Szczególnie polecamy te kiszone z miodem oraz ogórki po warszawsku z aromatyczną gorczycą i liściem dębu.

Ogórki po cygańsku są pyszne
canva/elena_hramowa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy