Najlepsze, kultowe ogórki po warszawsku do słoików na zimę. Największy hit wśród przetworów
Poznajcie przepis na najlepsze kultowe ogórki po warszawsku do słoików na zimę. Będą one z pewnością największym hitem wśród przygotowanych przez was przetworów. Zachwycą doskonałą chrupkością i słodko-kwaśnym smakiem. Świetnie sprawdzą się jako przekąska, zakąska i dodatek do sałatek.
Ogórki po warszawsku to wersja ogórków konserwowych. Wyróżniają się dodatkiem marchewki, czosnku i innych przypraw dodawanych tak naprawdę do ogórków kiszonych. Zalewa się je lekką marynatą z dodatkiem octu, soli i cukru. Dzięki temu mają dość łagodny smak i są niezwykle chrupiące.
Przepis na ogórki po warszawsku
Składniki na 2 słoiki o pojemności 0,9 l:
ok. 1,5 kg małych ogórków gruntowych
2 gałązki kopru z baldachami
pół marchewki
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
kawałek korzenia chrzanu
8 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
1 łyżeczka nasion gorczycy
pieprz mielony
na marynatę:
2 l przegotowanej, letniej wody
3 szklanki octu 10 proc.
12 płaskich łyżek cukru
3 płaskie łyżki soli niejodowanej
Przygotowanie ogórków konserwowych po warszawsku
Ogórki dokładnie umyj, osusz. Na dno wyparzonych słoików włóż po gałązce kopru, ząbku czosnku, listku laurowym, kawałku chrzanu, kilku plasterkach marchewki oraz po kilka ziaren pieprzu i ziela.
Słoiki napełnij dość ścisło ogórkami. Posyp je gorczycą i mielonym pieprzem. Składniki zalewy dokładnie wymieszaj. Marynatą zalej ogórki, tak by, były dokładnie nią przykryte.
Słoiki zakręć, wstaw do garnka wyłożonego ściereczką. Zalej zimną wodą, tak by sięgała ok. 4 cm poniżej zakrętek. Garnek przykryj i podgrzewaj na niedużym ogniu.
Słoiki z ogórkami gotuj ok. 3 minuty, licząc od momentu zagotowania się wody w garnku. Po tym czasie słoiki wyjmij z wody, ustaw na ściereczce i pozostaw do wystygnięcia.
Po więcej przepisów na przetwory z ogórków zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. recepturę na kozackie ogórki w musztardzie, a także na ogórki małosolne na sucho. Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sprawdzony przepis na smażoną rybę. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie
Dosyp 1 szklankę do masy ziemniaczanej. Nowa wersja placków smakuje 100 razy lepiej
Źródło: przepisy-aleksandry.blogspot