Wymieszaj i zalej nim jabłka. Zyskasz wyjątkową miksturę, na pewno przyda się w kuchni
Domowy ocet jabłkowy jest doskonałym produktem, który nie raz przyda się w kuchni. Jego zrobienie jest niezwykle proste. Wystarczy zalać pokrojone owoce roztworem cukru i odstawić. Resztę pracy wykona upływający czas. Warto spróbować.
Ocet jabłkowy obfituje w cenne składniki odżywcze takie jak potas, żelazo czy fosfor oraz korzystne dla zdrowia człowieka witaminy m.in. A, E czy wybrane witaminy z grupy B. Domowa mikstura po rozcieńczeniu idealnie sprawdza się do sałatek, wypieków czy sosów. Warto ją przyrządzić — receptura nie jest skomplikowana, a efekty naprawdę przyjemne. Skusicie się?
Przepis na domowy ocet jabłkowy
Składniki:
3 kg jabłek, najlepiej kwaśnych tj. boiken, papierówki, antonówki czy renety
3 litry wody
140 g cukru
Domowy ocet jabłkowy - skarbnica zdrowia. Przygotowanie jest bardzo proste
Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej cukier i studzimy. Jabłka myjemy, usuwamy ogonki i kroimy w ćwiartki. Umieszczamy je w dużym słoiku i zalewamy sporządzonym roztworem.
Jabłka muszą znajdować się pod powierzchnią płynu. Warto je docisnąć talerzykiem. Naczynie z nastawionym octem zabezpieczamy gazą. Trzymamy je w ciepłym i ciemnym miejscu przez 2 do 5 tygodniu. Raz dziennie mieszamy zawartość łyżką.
Ocet jabłkowy będzie gotowy, gdy woda w słoju przestanie się pienić i nie zaobserwujemy w niej bąbelków. Wtedy oddzielamy płyn od owoców i zamykamy go w czystych szklanych butelkach.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na domowe przetwory. Szczególnie polecamy prosty patent na przecier pomidorowy oraz niezawodną metodę przygotowania smacznego dżemu brzoskwiniowego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babcia podała przepis na idealne racuchy. Żaden kefir i maślanka - inny składnik działa cuda
Najlepsza surówka z pomidorów. Idealnie sprawdzi się na grilla i letni obiad
Niebywałe, co Okrasa dodaje do zupy kalafiorowej. Aż trudno uwierzyć, dodatki robią wrażenie