Smakosze.pl
Domowy ocet jabłkowy

canva/TARIK KIZILKAYA

Wymieszaj i zalej nim jabłka. Zyskasz wyjątkową miksturę, na pewno przyda się w kuchni

15 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Domowy ocet jabłkowy jest doskonałym produktem, który nie raz przyda się w kuchni. Jego zrobienie jest niezwykle proste. Wystarczy zalać pokrojone owoce roztworem cukru i odstawić. Resztę pracy wykona upływający czas. Warto spróbować.

Ocet jabłkowy obfituje w cenne składniki odżywcze takie jak potas, żelazo czy fosfor oraz korzystne dla zdrowia człowieka witaminy m.in. A, E czy wybrane witaminy z grupy B. Domowa mikstura po rozcieńczeniu idealnie sprawdza się do sałatek, wypieków czy sosów. Warto ją przyrządzić — receptura nie jest skomplikowana, a efekty naprawdę przyjemne. Skusicie się?

Jak przechowywać kurki?

Jak należy przechowywać kurki? Nie każdy ma świadomość, łatwo o błąd

CZYTAJ DALEJ

Przepis na domowy ocet jabłkowy

Składniki:

  • 3 kg jabłek, najlepiej kwaśnych tj. boiken, papierówki, antonówki czy renety

  • 3 litry wody

  • 140 g cukru

Domowy ocet jabłkowy - skarbnica zdrowia. Przygotowanie jest bardzo proste

Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej cukier i studzimy. Jabłka myjemy, usuwamy ogonki i kroimy w ćwiartki. Umieszczamy je w dużym słoiku i zalewamy sporządzonym roztworem.

Jabłka muszą znajdować się pod powierzchnią płynu. Warto je docisnąć talerzykiem. Naczynie z nastawionym octem zabezpieczamy gazą. Trzymamy je w ciepłym i ciemnym miejscu przez 2 do 5 tygodniu. Raz dziennie mieszamy zawartość łyżką.

Ocet jabłkowy będzie gotowy, gdy woda w słoju przestanie się pienić i nie zaobserwujemy w niej bąbelków. Wtedy oddzielamy płyn od owoców i zamykamy go w czystych szklanych butelkach.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na domowe przetwory. Szczególnie polecamy prosty patent na przecier pomidorowy oraz niezawodną metodę przygotowania smacznego dżemu brzoskwiniowego.

Domowy ocet jabłkowy - doskonały produkt

canva/Dannko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia. Słynne tiramisu zrobisz dosłownie w kwadrans

Czytaj więcej >
Naleśniki mistrza Roux są aksamitne i puszyste

Przepisy

Aksamitne i puszyste naleśniki mistrza Roux. Mała zmiana, a efekt zdumiewający

Czytaj więcej >