Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wymieszaj i zalej nim jabłka. Zyskasz wyjątkową miksturę, na pewno przyda się w kuchni

Wymieszaj i zalej nim jabłka. Zyskasz wyjątkową miksturę, na pewno przyda się w kuchni

Domowy ocet jabłkowy
canva/TARIK KIZILKAYA

Domowy ocet jabłkowy jest doskonałym produktem, który nie raz przyda się w kuchni. Jego zrobienie jest niezwykle proste. Wystarczy zalać pokrojone owoce roztworem cukru i odstawić. Resztę pracy wykona upływający czas. Warto spróbować.

Ocet jabłkowy obfituje w cenne składniki odżywcze takie jak potas, żelazo czy fosfor oraz korzystne dla zdrowia człowieka witaminy m.in. A, E czy wybrane witaminy z grupy B. Domowa mikstura po rozcieńczeniu idealnie sprawdza się do sałatek, wypieków czy sosów. Warto ją przyrządzić — receptura nie jest skomplikowana, a efekty naprawdę przyjemne. Skusicie się?

Przepis na domowy ocet jabłkowy

Składniki:

  • 3 kg jabłek, najlepiej kwaśnych tj. boiken, papierówki, antonówki czy renety

  • 3 litry wody

  • 140 g cukru

Domowy ocet jabłkowy - skarbnica zdrowia. Przygotowanie jest bardzo proste

Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej cukier i studzimy. Jabłka myjemy, usuwamy ogonki i kroimy w ćwiartki. Umieszczamy je w dużym słoiku i zalewamy sporządzonym roztworem.

Jabłka muszą znajdować się pod powierzchnią płynu. Warto je docisnąć talerzykiem. Naczynie z nastawionym octem zabezpieczamy gazą. Trzymamy je w ciepłym i ciemnym miejscu przez 2 do 5 tygodniu. Raz dziennie mieszamy zawartość łyżką.

Ocet jabłkowy będzie gotowy, gdy woda w słoju przestanie się pienić i nie zaobserwujemy w niej bąbelków. Wtedy oddzielamy płyn od owoców i zamykamy go w czystych szklanych butelkach.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na domowe przetwory. Szczególnie polecamy prosty patent na przecier pomidorowy oraz niezawodną metodę przygotowania smacznego dżemu brzoskwiniowego.

Domowy ocet jabłkowy - doskonały produkt
canva/Dannko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: