Smakosze.pl Przepisy Doskonały pomysł na śniadanie, czyli omlet po cesarsku. Zaskakujące, jak jest zrobiony
canva/A_Lein

Doskonały pomysł na śniadanie, czyli omlet po cesarsku. Zaskakujące, jak jest zrobiony

8 sierpnia 2022

Dobry omlet skusi niejednego smakosza. Słodka wersja dania będzie znakomitym pomysłem na śniadanie. Przyrządzanie polegające na podzieleniu smakołyku na kawałki już w trakcie smażenia sprawia, że rarytas przygotowuje się niemalże ekspresowo. Warto spróbować — smakuje obłędnie.

Omlet cesarski wywodzi się z Austrii, a jego przygotowanie jest ciekawą modyfikacją tradycyjnej metody smażenia dobrze znanego wielu smakoszom deseru. Doskonale smakuje z sezonowymi owocami lub domowymi dżemami. Z pewnością spodoba się domownikom.

Przepis na znakomity omlet cesarski

Poniższe proporcje produktów pozwolą wam przygotować 2 porcje omletu.

Składniki:

  • 1 szklanki mąki

  • 1 szklanki mleka

  • 6 jaj

  • 4 łyżki cukru

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

Opcjonalnie do podania:

Jak przyrządzić omlet cesarski? Sekretem smaku jest odpowiednie smażenie

Mąkę oraz mleko umieszczamy w większej misce i łączymy je przy pomocy rózgi. Do jednolitej masy dodajemy żółtka oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy na bok. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli.

Delikatnie łączymy ją z masą jajeczną. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Wylewamy połowę masy i smażymy ją przez 5 minut na niezbyt dużym ogniu — chcemy ściąć i lekko zrumienić masę.

Omlet obracamy kawałek po kawałku, jednocześnie rozdrabniając go na mniejsze kawałki. Smażymy je około 2 minut , po czym jeszcze dzielimy omlet na mniejsze części i obracamy je tak, by uzyskać całkowicie usmażone ciasto. Omlet przekładamy i podajemy z wybranym słodkimi dodatkami. Smażenie powtarzamy z drugą porcją masy.

Po inne pomysły na słodkie śniadania zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak zrobić smaczne placki z bananów i płatków owsianych . Ten natomiast zdradza pomysł na budyniowe naleśniki z serem .

Omlet cesarski jest wyśmienity
canva/sbossert

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy