Smakosze.pl Przepisy Dostałem od koleżanki przepis na biszkopt bez pieczenia. Wyszedł puszysty i lekki jak obłok
fot. Canva

Dostałem od koleżanki przepis na biszkopt bez pieczenia. Wyszedł puszysty i lekki jak obłok

13 czerwca 2024

Czy przygotowanie biszkoptu bez użycia piekarnika jest w ogóle możliwe? Okazuje się, że tak. Takie ciasto nic nie traci ze swojego charakteru – dalej jest puszyste, lekkie i pyszne.

Biszkopt bez piekarnika

Coraz więcej przepisów pokazuje nam, że do pieczenia wcale nie jest potrzebny piekarnik . Wiele dziś pokazywanych w przepisach metod inspirowanych jest omletami czy frittatami – pieczone są na patelni, na małym ogniu pod przykryciem. Być może to nawet bardziej pierwotna wersja przygotowywania posiłków – otwarty ogień był przecież wcześniej niż piece o zamkniętym palenisku.

Dość powiedzieć, że jest ratunek dla miłośników ciast, którzy akurat – z jakiegoś powodu, jak choćby na działce – nie dysponują piekarnikiem. Palnik, szeroka patelnia i pokrywka do niej w zupełności wystarczą. Biszkopt wyjdzie równomiernie wyrośnięty i szerszy niż z większości tortownic – świetny zarówno na przekąskę, jak i na bazę do tortów.

ciasto w formie
fot. Canva
Zapomnij o mące. Placki z cukinii będą 10 razy lepsze z tym składnikiem

Ciasto z owocami

Biszkopt taki świetnie sprawdzi się również jako placek z owocami . Wystarczy dodać pokrojone truskawki, zasypany cukrem rabarbar albo zebrane w lesie jagody, a otrzymamy genialny podwieczorek.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masło klarowane

Biszkopt z patelni

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka i olej i miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do ciasta, po każdej partii mieszając. Jeśli do ciasta dodajemy owoce , robimy to na końcu, delikatnie mieszając.

Patelnię rozgrzewamy, natłuszczając ją lekko – najlepiej masłem klarowanym . Na patelnię wylewamy ciasto, wyrównujemy je po wierzchu szpatułką i przykrywamy.

Ustawiamy moc palnika na minimalną i tak pieczemy przez ok. 25 minut . Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone. Powinno być z wierzchu złociste, a patyczek powinien być suchy. Po zdjęciu z patelni studzimy ciasto na kratce.

Wypróbuj też przepisy na przekładane wafle i ogórki kiszone siostry Anastazji .

ciasto na talerzu
fot. Canva
Weź tylko te 3 składniki i zrób krówki jak w dzieciństwie. Ten smak cię wzruszy
Przenigdy nie wyrzucaj czerstwego chleba. Właśnie zaczął się sezon na pyszny chłodnik
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy