Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź tylko te 3 składniki i zrób krówki jak w dzieciństwie. Ten smak cię wzruszy
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 12.06.2024 19:05

Weź tylko te 3 składniki i zrób krówki jak w dzieciństwie. Ten smak cię wzruszy

krówki
Fot. Canva/mabaff's Images

Pamiętasz smak krówek z dzieciństwa? Trudno teraz na taki trafić w kupnych cukierkach. Dlatego skorzystaj z tego przepisu i zrób samodzielnie krówki. Smak miękkich ciągutek przeniesie cię w beztroskie lata dzieciństwa. 

Krówki ciągutki jak za dawnych lat

Rynek oferuje bogaty wybór słodyczy i produktów cukierniczych, a sklepowe półki uginają się pod ciężarem słodkich smakołyków. Jednak lubimy wracać do smaków, które tak dobrze nam się kojarzą. Jednym z nich jest smak krówek. W dzieciństwie każdy się nimi zajadał, a mięciutkie cukierki nie raz zaklejały buzie dzieciom.

Radości było przy tym, co niemiara. Dlatego chętnie szukamy w sklepach tego wyjątkowego smaku krówek z dzieciństwa. Trudno go znaleźć, dlatego najlepiej samodzielnie przygotować pyszne ciągutki. Zrobimy je z zaledwie 3 składników. Krówki wychodzą takie jak z dawnych lat. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Szybkie i Proste. 

krówki
Fot. Canva/EasterBunnyUK
W Dino kompletnie poszaleli. Od dziś rozdają za darmo mleko, ser, olej i pizzę. Nie prześpij takiej okazji

Jak zrobić krówki jak w dzieciństwie?

Składniki:

  • 150 g cukru
  • 100 ml śmietanki
  • 20 g masła

Przygotowanie krówek zaczniemy od wsypania cukru na patelnię i rozpuszczenia go. Pamiętajmy, by cały czas mieszać cukier podczas podgrzewania. Gdy już się roztopi, to wyłącz kuchenkę. Wlej śmietankę, podgrzewaj i dalej mieszaj.

Masa będzie szybko gęstnieć. Możemy sprawdzić, czy konsystencja masy jest już odpowiednia.  W tym celu do miseczki z odrobiną zimnej wody dołóż trochę masy. Powinna być ona miękka i rozciągliwa. Teraz dodajemy masło na patelnię i łączymy dokładnie z cukrem. 

Krówki, że palce lizać

Składniki podgrzewamy jeszcze przez 1 minutę na patelni. Zdejmujemy z ognia i wlewamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Masę studzimy i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy masę z naczynia, zdejmujemy papier i kroimy w większą kostkę.

W ten sposób powstają apetyczne i ciągnące krówki. Smak dzieciństwa, miękkość i ciągnąca konsystencja gwarantowane. Mały i duży łasuch chętnie sięgnie po ten pyszne cukierki. Ich smak dostarczy na wielu wzruszeń. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić najlepszy sos pieczarkowy do mięs. Podawaliśmy przepis na szybkie ciasto truskawkowe. 

krówki
Fot. Canva/Oleksandr Prokopenko

Źródło: YouTube/szybkieiproste