Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Siostra Anastazja robi najlepsze ogórki. Sekret ich smaku tkwi w 2 prostych zasadach
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 11.06.2024 10:34

Siostra Anastazja robi najlepsze ogórki. Sekret ich smaku tkwi w 2 prostych zasadach

ogórki kiszone
Fot. Canva/madaland, Facebook/Siostra Anastazja

Przepis na ogórki kiszone od siostry Anastazji jest prawdziwym hitem. Kiszonka wychodzi pyszna i niezwykle chrupiąca. Wszystko dlatego, że siostra Anastazja przestrzega 2 zasad, które decydują o idealnym smaku przetworów. Poznaj sekret chrupiących ogórków kiszonych. 

Ogórki kiszone najlepsze od siostry Anastazji

Jeśli jesteś smakoszem ogórków kiszonych, to wypróbuj przepis od siostry Anastazji. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, bo kiszone warzywa wychodzą chrupiące i pełne smaku. Siostra Anastazja zna się doskonale na kuchni i podczas kiszenia ogórków przestrzega dwóch zasad. Zakonnica stawia na konkretną odmianą ogórków i określone proporcje zalewy. 

Siostra Anastazja do kiszenia wybiera ogórki odmiany Julian, Botus, Octopus lub Andrus. Dzięki temu kiszone warzywa wychodzą twarde i jędrne. Ważna jest też zalewa. Gotująca zakonnica na każdy litr wody dodaje 1 łyżkę soli kuchennej. Takie proporcje gwarantują idealny smak, strukturę i trwałość ogórkom kiszonym

ogórki
Fot. Canva/Bartosz Luczak
Usuwam miąższ ze skórki i kładę ją na patelni. Znajomi byli zdziwieni, teraz robią tak samo

Jak zrobić ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji?

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 10 baldachów kopru
  • 1 korzeń chrzanu
  • 2 główki czosnku
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli kuchennej

Przygotowanie ogórków kiszonych zacznij od zamoczenia ogórków w ziemnej wodzie na godzinę. Potem umyj je, ułóż ciasno we wcześniej wyparzonych słoikach. Do każdego słoika włóż po 2 ząbki czosnku, jeden baldach kopru i kawałek korzenia chrzanu.

Zrób też zalewę. Do wody wsyp sól, wymieszaj i zagotuj. Wlej gorącą zalewę do słoików, zakręć je i odstaw w suche oraz chłodne miejsce. Ogórki kiszone po 3 miesiącach będą dobre do jedzenia. Wyjdą pyszne, jędrne i niezwykle chrupiące. 

Ogórki kiszone, które chrupią aż miło

Ogórki kiszone od siostry Anastazji nigdy nie wychodzą miękkie ani puste w środku. Są twarde i chrupiące. Swój smak i strukturę zawdzięczają konkretnym odmianom ogórków i proporcjom zalewy. Dlatego warto wykorzystać ten przepis w swojej kuchni. 

Ogórki kiszone od siostry Anastazji będą znakomitym dodatkiem do dań obiadowych, kanapek i sałatek. Przydadzą się o każdej porze roku. Pisaliśmy o cenach jagodzianek od Magdy Gessler. Podawaliśmy przepis na smaczną zapiekankę gyros z ryżem na obiad. 

ogórki kiszone
Fot. Canva/FactoryTh

Źródło: mojegotowanie.pl