Smakosze.pl Porady Dosyp jedną łyżeczkę do wrzątku z kalafiorem. Gdy zobaczysz efekt, przetrzesz oczy ze zdumienia
Fot. Canva/KEVMA21

Dosyp jedną łyżeczkę do wrzątku z kalafiorem. Gdy zobaczysz efekt, przetrzesz oczy ze zdumienia

16 kwietnia 2024

Jak gotować kalafiora? Wypróbuj ten sposób. Dosyp jedną łyżeczkę do wrzątku z kalafiorem, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania. Taki kalafior prezentuje się niezwykle na stole i jest pyszny.

Kalafior pełen smaku i witamin

Kalafior często gości na naszych stołach. Jest smaczny, zdrowy i pełen witaminy C. Jego jedzenie wzmacnia odporność i chroni nas przed chorobami . Kalafior jest też dobrym źródłem błonnika. Wpływa korzystnie na trawienie i poziom cholesterolu.

Jak gotować kalafior? Jeśli zależy ci, by zachował biały kolor i prezentował się efektowanie na stole, to skorzystaj z tego sposobu . Dzięki niemu warzywo nie ściemnieje i zjemy go ze smakiem. Poniżej znajdziesz sposób na gotowanie kalafiora.

kalafior
Fot. Canva/Baloncici
Czy szparagi można jeść na surowo? Jak najbardziej, ale trzeba uważać

Jak gotować kalafiora?

Jeśli chcemy, by kalafior zachował biały kolor, to wystarczy prosty trik. Wystarczy dodać łyżeczkę sody oczyszczonej do wrzątku z kalafiorem. Dzięki temu warzywo nie ściemnieje i pozostanie śnieżnobiałe . Będzie okazale prezentować się na stole, a z dodatkiem masła i bułki tartej, kalafior zachwyci smakiem.

Gdy zależy nam, by to warzywo nie wydzielało nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania , to wystarczy wlać pół szklanki mleka do wrzątku z kalafiorem . Mleko zneutralizuje zapach, a podobny efekt osiągniemy dzięki liściom laurowym. Przyda się też sok z cytryny i gałka muszkatołowa.

Przygotuj odpowiedni garnek

Pamiętaj, że jeśli gotujesz kalafiora w całości, to musisz znaleźć odpowiednio duży garnek. Kalafior zalej 3 litrami wody i gotuj 15 minut . Ważne, by nie rozgotować tego warzywa. Możemy też gotować kalafior w różyczkach.

Wówczas czas gotowania skracamy do 10 minut. Możemy jeść go bez dodatków lub podać do mięs i sosów . Taki obiad będzie smaczny i bardzo pożywny. Pisaliśmy o tym, jak grillować kaszankę, żeby nie pękała. Podawaliśmy też szwedzki patent na pieczone ziemniaki.

kalafior
Fot. Canva/VelselovaElena
Żadne pierogi ruskie, te biją je na głowę. Cały sekret tkwi w farszu, musisz spróbować
To najłatwiejszy przepis na sernik. Zawsze się udaje i jest cudownie puszysty
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy