Żadne pierogi ruskie, te biją je na głowę. Cały sekret tkwi w farszu, musisz spróbować
![pierogi](https://images.iberion.media/images/1920/pierogi_d4ef596a05.jpg)
Jeśli jesteś smakoszem pierogów, koniecznie sięgnij po ten przepis. Zrobisz je w delikatnym cieście z pysznym farszem. Cały jego sekret tkwi w tym dodatku. Tak smacznych pierogów jeszcze nie jadłeś.
Pierogi z farszem, że palce lizać
Pierogi można robić na wiele sposobów. Ruskie, z mięsem, kapustą i grzybami, to przecież nie wszystko. Można przyrządzić pierogi ze słodkim serem lub owocami. Jednak my polecamy znakomity przepis na pierogi z pysznym farszem.
Zrobisz go z surowych ziemniaków z dodatkiem boczku. Nadzienie wyjdzie tak smaczne, że chętnie sięgniesz po dokładkę. Dlatego wypróbuj ten przepis w swojej kuchni. Spróbujesz raz i często będziesz wracać do tej receptury.
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_e81275f187.jpg)
Jak zrobić pierogi z farszem z surowych ziemniaków?
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 ml gorącej wody
- 25 g masła
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 1 kg ziemniaków
- 100 g boczku
- 1 cebula
- 1 łyżka masła (lub margaryny)
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
Przygotowanie pierogów zacznij od zrobienia ciasta. Mąkę przesiej, wsyp sól, do gorącej wody włóż masło. Roztop je i stopniowo wlewaj do mąki. Połącz składniki i przełóż na stolnicę obsypaną mąką. Ciasto wyrabiaj 7 minut, możesz podsypać mąką, by się nie kleiło. Ciasto włóż do miseczki, przykryj wilgotną miseczką i odstaw na 30 minut.
W tym czasie zrób farsz. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce i odsącz sok. Skrobię dodaj do ziemniaków, boczek pokrój i podsmaż. Z cebulą zrób to samo. Ziemniaki, cebulę i boczek razem wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Pierogi lepsze od ruskich
Teraz wróć do ciasta. Wyłóż na stolnicę i wyrabiaj jeszcze 2 minuty. Podziel na 4 części i kolejno rozwałkuj. Z ciasta wycinaj koła i nakładaj farsz. Sklejaj brzegi pierogów i gotuj je w osolonej wodzie.
Podawaj z roztopionym masłem lub kwaśną śmietaną. Pierogi z farszem z surowych ziemniaków na każdym zrobią wrażenie. Pyszne, delikatne i pełne smaku będą idealna na obiad. Pisaliśmy o bułeczkach, które warto zrobić z przejrzałych bananów. Podawaliśmy też przepis na naleśniki z farszem na śniadanie.
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_4921938dd7.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_b62633183b.jpg)
![zupa ogórkowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_ogorkowa_1_b7f6bd91e9.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)