Żadne pierogi ruskie, te biją je na głowę. Cały sekret tkwi w farszu, musisz spróbować
Jeśli jesteś smakoszem pierogów, koniecznie sięgnij po ten przepis. Zrobisz je w delikatnym cieście z pysznym farszem. Cały jego sekret tkwi w tym dodatku. Tak smacznych pierogów jeszcze nie jadłeś.
Pierogi z farszem, że palce lizać
Pierogi można robić na wiele sposobów. Ruskie, z mięsem, kapustą i grzybami, to przecież nie wszystko. Można przyrządzić pierogi ze słodkim serem lub owocami. Jednak my polecamy znakomity przepis na pierogi z pysznym farszem.
Zrobisz go z surowych ziemniaków z dodatkiem boczku. Nadzienie wyjdzie tak smaczne, że chętnie sięgniesz po dokładkę. Dlatego wypróbuj ten przepis w swojej kuchni. Spróbujesz raz i często będziesz wracać do tej receptury.
Czy szparagi można jeść na surowo? Jak najbardziej, ale trzeba uważaćJak zrobić pierogi z farszem z surowych ziemniaków?
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 ml gorącej wody
- 25 g masła
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 1 kg ziemniaków
- 100 g boczku
- 1 cebula
- 1 łyżka masła (lub margaryny)
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
Przygotowanie pierogów zacznij od zrobienia ciasta. Mąkę przesiej, wsyp sól, do gorącej wody włóż masło. Roztop je i stopniowo wlewaj do mąki. Połącz składniki i przełóż na stolnicę obsypaną mąką. Ciasto wyrabiaj 7 minut, możesz podsypać mąką, by się nie kleiło. Ciasto włóż do miseczki, przykryj wilgotną miseczką i odstaw na 30 minut.
W tym czasie zrób farsz. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce i odsącz sok. Skrobię dodaj do ziemniaków, boczek pokrój i podsmaż. Z cebulą zrób to samo. Ziemniaki, cebulę i boczek razem wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Pierogi lepsze od ruskich
Teraz wróć do ciasta. Wyłóż na stolnicę i wyrabiaj jeszcze 2 minuty. Podziel na 4 części i kolejno rozwałkuj. Z ciasta wycinaj koła i nakładaj farsz. Sklejaj brzegi pierogów i gotuj je w osolonej wodzie.
Podawaj z roztopionym masłem lub kwaśną śmietaną. Pierogi z farszem z surowych ziemniaków na każdym zrobią wrażenie. Pyszne, delikatne i pełne smaku będą idealna na obiad. Pisaliśmy o bułeczkach, które warto zrobić z przejrzałych bananów. Podawaliśmy też przepis na naleśniki z farszem na śniadanie.