Smakosze.pl Porady Dziadek Wojtek dodawał zawsze kilka kropel tego produktu do jajecznicy. Była puszysta jak chmurka
Fot.

Dziadek Wojtek dodawał zawsze kilka kropel tego produktu do jajecznicy. Była puszysta jak chmurka

2 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy da się ulepszyć coś tak genialnego, jak jajecznica? Wystarczy dodać do niej kilka kropel jednego produktu, a to znane danie śniadaniowe wyjdzie puszyste, jak nigdy dotąd, a w dodatku o wiele smaczniejsze. Dowiedz się, co to za produkt i dodaj go do jajecznicy. Już nigdy nie przyrządzisz jej inaczej.

Na śniadanie najlepsza jest jajecznica

Śniadanie to ważny i w zasadzie podstawowy posiłek w ciągu dnia. Danie , które na nie podasz, powinno być syte, ale też smaczne. Jednym z lepszych propozycji jest jajecznica, do której można dodać wiele sycących dodatków, jak boczek, pieczarki, czy pomidory .

Wydawałoby się, że czegoś tak dobrego nie można ulepszyć, a jednak okazuje się, że jest to możliwe. Wystarczy dodać do niej kilka kropel popularnego produktu. Dokładną instrukcję, jak to zrobić oraz składnik poznasz z dalszej części artykułu.

jajka.jpg
Fot. Canva/naturalcares
Ten przepis na placki z cukinii dostałem do kuzynki. Nie trzeba ich nawet smażyć

Dodaj ten składnik do jajecznicy

Jajecznica będzie smaczniejsza i puszysta jak chmurka, jeżeli dodasz do niej kilka kropel soku z cytryny. Kwas cytryny powoduje opóźnienie ścięcia białek i właśnie przez to nabierze lekkości i puszystości. Dokładne proporcje poznasz poznasz, sprawdzając poniższą listę.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz
  • sól

Przepis na idealną jajecznicę

Jajka wbij do maski. Wsyp pieprz oraz sól. Wymieszaj składniki na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Wlej na nią masę i praktycznie w od razu wlej sok z cytryny.

Wymieszaj składniki. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Czas smażenia uzależniony jest od stopnia wysmażenia, który lubisz. J eżeli wolisz suchą jajecznicę, przetrzymaj ją nieco dłużej na patelni. Podaj to danie na śniadanie, a na pewno zachwycisz domowników. Sprawdź

sok z cytryny.jpg
Fot. Canva/Africa images
Zapomnij o gyrosie. Sałatka Joli z kurczakiem i ogórkowym sosem jest 100 razy lepsza
Moja babcia robi od lat ogórki po kołobrzesku. Po ten składnik jeździ na drugi koniec Polski
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy