Dzieci ciągle proszą mnie o to ciasto z gruszkami. Na szczęście zawsze się udaje i robię je w chwilę
Ciasto z gruszkami jest ulubionym deserem w moim domu. Choć wymaga pieczenia, pracy nie ma przy nim dużo. Jeśli szukacie pomysłu na deser, który zadowoli nawet wybrednego łasucha, właśnie na niego trafiliście.
Gruszki pasują do ciasta
Przygotowanie czegoś słodkiego z sezonowym dodatkiem zawsze będzie dobrym wyborem. Jesienią, warto postawić na gruszki. Owoc ma przyjemny smak, który świetnie skomponuje się z prostym ucieranym ciastem.
Z dzieciństwa pamiętam moją babcię, która mieszała w garnku masę z dodatkiem kakao i układała w niej kawałki owocu. Odkąd znam jej przepis, bardzo często robię to pyszne ciasto. Zawsze znika w ekspresowym tempie. Koniecznie sprawdźcie, jak prosto można je zrobić.
Przepis na wyśmienite ciasto z gruszkami
Czekoladowe, miękkie i rozpływające się w ustach ciasto ze słodkim owocem spodoba się nawet wybrednym. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i dodać pokrojone owoce. po upieczeniu w naszym domu będzie pięknie pachniało, a każdy z ochotą sięgnie po małe co nieco.
Składniki:
- 2-3 gruszki
- 170 g margaryny
- 170 g mąki pszennej
- 3 duże jajka
- 40 ml mleka
- 180 g cukru
- 40 g kakao do wypieków
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Do upieczenia tego ciasta potrzebować będziecie jeszcze kwadratowej blachy o boku 22 cm lub prostokątnej o podobnej powierzchni. Należy ją wyłożyć papierem do pieczenia. Potem można już przystąpić do przyrządzania ciasta. Pełną instrukcję znajdziecie poniżej.
Jak zrobić smaczne ciasto czekoladowe? Dodajcie gruszki
W garnku umieszczam margarynę, mleko, kakao, cukier i cukier wanilinowy. Podgrzewam, aż zawartość naczynia się zagotuje i po wymieszaniu uzyskam gładką masę. Studzę ją.
Gdy już będzie letnia, dodaję jajka. Wbijam je pojedynczo, po każdej dodanej sztuce dokładnie miksując ciasto. Następnie dodaję przesianą przez sito mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i mieszam do połączenia się składników.
Masę przelewam do przygotowanej blaszki. Gruszki obieram. Usuwam z nich gniazda nasienne i kroję w niewielką kostkę. Wciskam w masę, zachowując niewielkie odstępy między kawałkami.
Ciasto piekę w temperaturze 180 stopni Celsjusza, wstawiając je na najniższy poziom piekarnika. Po 50 minutach powinno być gotowe. Przed wyjęciem wykonuję test patyczka — jeśli po włożeniu w ciasto będzie suchy, będzie to oznaczało, że można je już wyjąć.
Jak podawać ciasto z gruszkami?
Słodycz po ostudzeniu warto polać stopioną czekoladą połączoną z ciepłą śmietanką 30%. Do posmarowania ciasta z tego przepisu potrzebować będziecie 150 g czekolady i 150 ml nabiału. Udekorowane ciasto warto odstawić na godzinę, by polewa na nim zastygła.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepis na pyszne ciasta. Spróbujcie jesiennego wypieku z dodatkiem dyni . Być może skusi was też PRL-owski klasyk, czyli zebra — wykonacie ją błyskawicznie, a składniki kosztują niewiele.