Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Przy tej rybie śledzie i łosoś mogą się schować. Polacy ją uwielbiają, sięgaj po nią szczególnie jesienią

Przy tej rybie śledzie i łosoś mogą się schować. Polacy ją uwielbiają, sięgaj po nią szczególnie jesienią

Ryba w diecie
Canva

Ryby powinny pojawiać się w naszym jadłospisie. Jesienią warto postawić na dość popularną, choć równie często uznawaną za niezbyt zdrową opcję. Dostarczy nam ona jednego, bardzo ważnego w naszej diecie składnika.

Rola ryb w diecie jest ogromna

Choć część osób ich unika, ryby są skarbnicą korzystnych dla naszego zdrowia związków chemicznych i makroskładników. Znajdziemy w nich m.in. niezwykle istotne kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę B12 i łatwo przyswajalne białko.

Produkt, na który warto postawić jesienią, będzie też zawierał znacznie ilości jeszcze jednego składnika. O jego poziom w końcówce roku i zimą trzeba szczególnie dbać. Co natychmiast powinno trafić do waszej lodówki? Wyjaśnimy w dalszej części artykułu.

Ryby które warto uwzglednić w diecie.jpg
canva/Алекке Блажин, Pexels
Te rogaliki to hit, wystarczy ciasto francuskie i kilka dodatków. Nie uwierzysz, z czego jest nadzienie

Tę rybę włączcie do diety już dziś

Dietetycy zalecają jedzenie ryb dwa razy w tygodniu, podkreślając, że niezwykle cenne będą zwłaszcza tłuste morskie gatunki. Głównym wskazaniem do takiego uzupełniania diety jest wysoka zawartość kwasów omega-3, których niedobór doprowadzić może do zaburzeń w funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego.

We wspomniane związki obfitują łososie, śledzie, sardynki i makrele. Ostatnie ryby mają też sporo witaminy D. To składnik, który ludzki organizm jest w stanie produkować, gdy wystawiamy się na działanie promieni słonecznych. Ponieważ jesienią dni z ładną pogodą jest mniej, sięganie po smaczną i łatwo dostępną makrelę wędzoną będzie dobrym pomysłem.

Makrela wędzona nie jest dla każdego

Zalet z sięganie po rybę jest sporo, ale w niektórych przypadkach nie zrekompensują one zagrożenia związanego ze spożyciem. Dla osób z nadciśnieniem tętniczym niebezpieczna będzie wysoka zawartość soli w makreli wędzonej. Na co dzień muszą one spożywać tej przyprawy dwukrotnie mniej niż osoby zdrowe i wybór akurat tej ryby znacznie utrudni bilansowanie jadłospisu.

Wielu specjalistów nie poleca też jedzenia tak tłustej i bogatej w sól ryby podczas diety redukcyjnej. Makrela wędzona zawiera co prawda sporo cennych substancji, ale mimo wszystko jej obecność w jadłospisie może utrudnić zrzucanie nadmiarowych kilogramów. Jeśli jednak nie musimy się wyżej wymienionymi czynnikami przejmować, warto po nią sięgać.

Jak podawać makrelę wędzoną?

Ryba po zakupie jest już gotowa do spożycia. Przed jedzeniem trzeba ją tylko pozbawić ości i skóry. Świetnie smakuje na świeżym chlebie. Jeśli jednak chcecie wykorzystać ją w potrawach, pamiętajcie, że ma sporo soli. Dodawanie przyprawy może więc już nie być konieczne.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy z udziałem makreli wędzonej. Sprawdźcie jak zrobić z niej pyszną pastę kanapkową. Być może skusi was też prosty pomysł na obiad udziałem zdrowej ryby.

Pasta z makreli wędzonej dobra w diecie.jpg
canva/arfo

Źródło: zywienie.medonet, mp.pl