Smakosze.pl

Canva

Przy tej rybie śledzie i łosoś mogą się schować. Polacy ją uwielbiają, sięgaj po nią szczególnie jesienią

6 Listopada 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ryby powinny pojawiać się w naszym jadłospisie. Jesienią warto postawić na dość popularną, choć równie często uznawaną za niezbyt zdrową opcję. Dostarczy nam ona jednego, bardzo ważnego w naszej diecie składnika.

Rola ryb w diecie jest ogromna

Choć część osób ich unika, ryby są skarbnicą korzystnych dla naszego zdrowia związków chemicznych i makroskładników. Znajdziemy w nich m.in. niezwykle istotne kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę B12 i łatwo przyswajalne białko.

Produkt, na który warto postawić jesienią, będzie też zawierał znacznie ilości jeszcze jednego składnika. O jego poziom w końcówce roku i zimą trzeba szczególnie dbać. Co natychmiast powinno trafić do waszej lodówki? Wyjaśnimy w dalszej części artykułu.

Ryby które warto uwzglednić w diecie.jpg
canva/Алекке Блажин, Pexels
Rogaliki z orzechowym nadzieniem

Te rogaliki to hit, wystarczy ciasto francuskie i kilka dodatków. Nie uwierzysz, z czego jest nadzienie

CZYTAJ DALEJ

Tę rybę włączcie do diety już dziś

Dietetycy zalecają jedzenie ryb dwa razy w tygodniu, podkreślając, że niezwykle cenne będą zwłaszcza tłuste morskie gatunki. Głównym wskazaniem do takiego uzupełniania diety jest wysoka zawartość kwasów omega-3, których niedobór doprowadzić może do zaburzeń w funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego.

We wspomniane związki obfitują łososie, śledzie, sardynki i makrele. Ostatnie ryby mają też sporo witaminy D. To składnik, który ludzki organizm jest w stanie produkować, gdy wystawiamy się na działanie promieni słonecznych. Ponieważ jesienią dni z ładną pogodą jest mniej, sięganie po smaczną i łatwo dostępną makrelę wędzoną będzie dobrym pomysłem.

Makrela wędzona nie jest dla każdego

Zalet z sięganie po rybę jest sporo, ale w niektórych przypadkach nie zrekompensują one zagrożenia związanego ze spożyciem. Dla osób z nadciśnieniem tętniczym niebezpieczna będzie wysoka zawartość soli w makreli wędzonej. Na co dzień muszą one spożywać tej przyprawy dwukrotnie mniej niż osoby zdrowe i wybór akurat tej ryby znacznie utrudni bilansowanie jadłospisu.

Wielu specjalistów nie poleca też jedzenia tak tłustej i bogatej w sól ryby podczas diety redukcyjnej. Makrela wędzona zawiera co prawda sporo cennych substancji, ale mimo wszystko jej obecność w jadłospisie może utrudnić zrzucanie nadmiarowych kilogramów. Jeśli jednak nie musimy się wyżej wymienionymi czynnikami przejmować, warto po nią sięgać.

Jak podawać makrelę wędzoną?

Ryba po zakupie jest już gotowa do spożycia. Przed jedzeniem trzeba ją tylko pozbawić ości i skóry. Świetnie smakuje na świeżym chlebie. Jeśli jednak chcecie wykorzystać ją w potrawach, pamiętajcie, że ma sporo soli. Dodawanie przyprawy może więc już nie być konieczne.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy z udziałem makreli wędzonej. Sprawdźcie jak zrobić z niej pyszną pastę kanapkową . Być może skusi was też prosty pomysł na obiad udziałem zdrowej ryby .

Pasta z makreli wędzonej dobra w diecie.jpg
canva/arfo

Źródło: zywienie.medonet, mp.pl

sernik z wiaderka

Ten sernik robię w każdy weekend. Z jednym dodatkiem nigdy nie opada i zawsze się udaje

CZYTAJ DALEJ
Najlepsze naleśniki

W końcu odkryłam idealne proporcje do ciasta na naleśniki. Teraz nawet pierwszy się udaje

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Dieta

Jest napakowany białkiem i witaminą B12. Jedz tę rybę jak najczęściej
Czytaj więcej >

Dieta

Kroję tanie warzywo i ubijam je z cukrem. Zyskuję doskonały syrop na gardło, jest lepszy, niż ten z cebuli
Czytaj więcej >

Dieta

Dietetycy nie mają żadnych wątpliwości. Wytypowali najzdrowsze smarowidło do chleba
Czytaj więcej >

Dieta

Dlaczego należy usuwać liście laurowe z potraw? Powód zaskoczy niemal każdego
Czytaj więcej >

Dieta

Eksperci biją na alarm. Tego warzywa nie dodawaj do rosołu. Tylko straci cenne właściwości
Czytaj więcej >

Dieta

Gdy łapie mnie przeziębienie, robię sobie ten napój. Katar i kaszel mijają, jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Dieta

Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka wzięła filiżankę kawy i powiedziała całą prawdę. Każdy powinien to wiedzieć, ogromne zaskoczenie
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Mieszam z nim skórkę mandarynki i odstawiam na 3 dni. Ten specyfik ma ogromną moc
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Pokazał, jakie śniadanie w szpitalu dostała jego roczna córeczka. Szczegóły są niepojęte
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czym różnią się ogórki kiszone od konserwowych? Mistrz kuchni skrytykował właściwości jednych z nich
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wszyscy myśleli, że to najgorsza ryba. Eksperci ją zbadali i udzielili niespodziewanej odpowiedzi
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zła wiadomość dla miłośników bananów. Lepiej ich nie jeść rano. Eksperci biją na alarm
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka wzięła filiżankę kawy i powiedziała całą prawdę. Każdy powinien to wiedzieć, ogromne zaskoczenie
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Mieszam z nim skórkę mandarynki i odstawiam na 3 dni. Ten specyfik ma ogromną moc
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Pokazał, jakie śniadanie w szpitalu dostała jego roczna córeczka. Szczegóły są niepojęte
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czym różnią się ogórki kiszone od konserwowych? Mistrz kuchni skrytykował właściwości jednych z nich
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wszyscy myśleli, że to najgorsza ryba. Eksperci ją zbadali i udzielili niespodziewanej odpowiedzi
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zła wiadomość dla miłośników bananów. Lepiej ich nie jeść rano. Eksperci biją na alarm
Czytaj więcej >