Efektowna, a zarazem nieskomplikowana sałatka weselna Magdy Gessler
Sałatka z białych warzyw jest efektownym, a przy okazji banalnie prostym sposobem na zachwycenie swoich gości. Magda Gessler zaprezentowała wersję, w której podstawą są warzywa gotowane w bulionie rosołowym. Dzięki temu sałatka nabiera wyrazistego i głębokiego smaku. Niżej pokazujemy jak ją przygotować.
Sałatka z białych warzyw najczęściej podawana jest na weselu - jej jasny kolor jest wszak bardzo ważnym symbolem nowego małżeństwa. Magda Gessler opracowała jednak metodę, dzięki której sałatka staje się o wiele smaczniejsza i intensywniejsza.
Gessler przepis zaproponowała klientom bistro "Prosto od serca", w którym odbyły się Kuchenne Rewolucje. Warzywa z rosołu nie mogą być przegotowane, aby nie rozpadały się podczas mieszania ich z resztą składników. Najsmaczniej jest, kiedy mają zachowaną odrobinę chrupkości.
Przepis na sałatkę weselną Magdy Gessler
Składniki:
-
3 kartofle
-
2 pietruszki
-
1 seler
-
1 kalafior
-
1 por
-
2 jajka
-
5 rzodkiewek
-
koperek
-
2 szklanki bulionu
-
sól
-
pieprz
-
2 łyżki octu winnego
-
2 łyżki oliwy
-
1 łyżeczka musztardy
-
1/3 szklanki rosołu
Zacznij od oczyszczenia warzyw pod bieżącą wodą. Obierz je, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w bulionie (poza kalafiorem i ziemniakami). Kalafiora i ziemniaki można ugotować w zwykłej osolonej wodzie. Po ugotowaniu odstaw warzywa do ostudzenia.
Gdy będą już zimne pokrój pietruszkę, selera, ziemniaki, rzodkiewkę i jajka ugotowane na twardo pokrój w kostkę o takiej samej wielkości. Kalafiora podziel na różyczki odpowiadające wielkością pozostałym warzywami. Umieść je w jednej misce.
Pora pokrój w półplasterki, a koperek drobno posiekaj. Połącz je ze sobą i skrop sokiem z cytryny. Rosół wymieszaj z oliwą, octem, musztardą, koperkiem i porem. Zalej sosem wszystkie warzywa, wymieszaj i podawaj. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić sałatkę z tortellini Ten tekst wyjawia przepis na sałatkę siostry Anastazji z buraków i ogórków kiszonych.
Źródło: canva/DukeII, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel.se.pl Zapraszamy na nasz Instagram