Smakosze.pl
Surówka z buraków

canva.com/HandmadePictures, Getty Images

Ekspresowa surówka z buraków do obiadu

21 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Surówka z buraków jest jednym z najlepszych obiadowych dodatków, jakie można podać do pieczonego mięsa czy kotleta. Dodając do niej czerwoną cebulę, uzyskuje się jeszcze lepszy efekty. Niżej prezentujemy najprostszy przepis.

Surówka z buraków jest nie tylko smacznym i ładnie wyglądającym dodatkiem - buraki mają bowiem wiele prozdrowotnych właściwości. Wspomagają produkcje czerwonych krwinek, a także zawierają wiele przeciwutleniaczy.

Warto przy okazji wspomnieć, że surówki mają bardzo duże ilości błonnika, który poprawia perystaltykę jelit, zwiększa uczucie sytości po posiłku, a także przyspiesza metabolizm.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na surówkę z buraków

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 2 duże buraki

  • pół białej cebuli

  • pół czerwonej cebuli

  • sok z połówki cytryny

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 ząbek czosnku

  • cukier

  • sól

  • pieprz

  • majeranek

Zacznij od umycia buraków, wsadzenia ich do garnka i zalania czystą wodą. Ugotuj je następnie na półmiękko i odstaw do wystudzenia. Cebulę pokrój w półplasterki. Obierz buraki ze skórki i pokrój w słupki.

Projekt bez tytułu - 2021-08-21T215907.128

Jak gotować kalafiora, aby w kuchni nie unosił się nieprzyjemny zapach?

CZYTAJ DALEJ

Wymieszaj je wraz z cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W osobnej misce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, majerankiem, pieprzem, solą oraz cukrem.

Zalej surówkę przygotowanym dressingiem i dokładnie wymieszaj. Aby miała lepszy i bardziej wyrazisty smak, odstaw ją do lodówki na godzinę przed jedzeniem. Dzięki temu wszystkie składniki przejdą równomiernie smakami. Smacznego.

Surówka z buraka i cebuli

Źródło: canva/HandmadePictures, Getty Images

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >