Ekspresowe jogurtowe racuchy. Będą gotowe w 15 minut
Racuchy są wysoko na liście ulubionych dań wielu smakoszy. Choć tradycyjnie przyrządzamy je z jabłkami, warto odstąpić od tej reguły i wykorzystać inny składnik. Jeśli do ciasta dodamy jogurtu naturalnego, uzyskamy placuszki tak delikatne, jak nigdy wcześniej. Spróbujcie koniecznie.
Istnieje wiele wersji racuchów. Niektórzy dodają do nich jabłko, podczas gdy inni stosują drożdże, aby placki dobrze wyrosły. Tym razem proponujemy wam wykorzystanie pysznego i zdrowego jogurtu naturalnego. Dodamy do masy również odrobinę sody oczyszczonej, która sprawi, że racuchy będą puszyste i lekkie niczym chmurka.
Przepis na szybkie racuchy jogurtowe
Składniki:
3 duże jaja
250 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200 g mąki pszennej
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
W miseczce umieszczamy jogurt i jaja. Mieszamy je rózgą kuchenną tylko do momentu połączenia składników — nie ubijamy jajek. Do naczynia z masą przesiewamy mąkę i sodę oczyszczoną.
Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Ciasto powinno wyjść średnio gęste. Jeżeli takie nie będzie, dodajemy jeszcze jedną łyżkę jogurtu i ponownie mieszamy.
Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Gotowe przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Placki podajemy oprószone cukrem pudrem. Możemy je zaserwować również z sezonowymi owocami, ulubioną konfiturą — np. śliwkową — lub sosem. Pasował do nich będzie także ten kompot.
Źródło: canva/matka_Wariatka
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Jak uratować przypalony i zbyt słony bigos? Mamy najlepsze sposoby
Przepis Ewy Wachowicz na makowiec z owocami. Prosto i bez zawijania
Źródło: mojewypieki Zapraszamy na nasz Instagram