Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowe jogurtowe racuchy. Będą gotowe w 15 minut

Ekspresowe jogurtowe racuchy. Będą gotowe w 15 minut

Racuchy z jogurtem
canva/Solnuha

Racuchy są wysoko na liście ulubionych dań wielu smakoszy. Choć tradycyjnie przyrządzamy je z jabłkami, warto odstąpić od tej reguły i wykorzystać inny składnik. Jeśli do ciasta dodamy jogurtu naturalnego, uzyskamy placuszki tak delikatne, jak nigdy wcześniej. Spróbujcie koniecznie.

Istnieje wiele wersji racuchów. Niektórzy dodają do nich jabłko, podczas gdy inni stosują drożdże, aby placki dobrze wyrosły. Tym razem proponujemy wam wykorzystanie pysznego i zdrowego jogurtu naturalnego. Dodamy do masy również odrobinę sody oczyszczonej, która sprawi, że racuchy będą puszyste i lekkie niczym chmurka.

Przepis na szybkie racuchy jogurtowe

Składniki:

  • 3 duże jaja

  • 250 g jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 200 g mąki pszennej

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

W miseczce umieszczamy jogurt i jaja. Mieszamy je rózgą kuchenną tylko do momentu połączenia składników — nie ubijamy jajek. Do naczynia z masą przesiewamy mąkę i sodę oczyszczoną.

Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Ciasto powinno wyjść średnio gęste. Jeżeli takie nie będzie, dodajemy jeszcze jedną łyżkę jogurtu i ponownie mieszamy.

Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Gotowe przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Placki podajemy oprószone cukrem pudrem. Możemy je zaserwować również z sezonowymi owocami, ulubioną konfiturą — np. śliwkową — lub sosem. Pasował do nich będzie także ten kompot.

Tradycyjne racuchy
Tradycyjne racuchy są pyszne, ale warto dodać do ciasta jogurt

Źródło: canva/matka_Wariatka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mojewypieki Zapraszamy na nasz Instagram