Ekspresowe sposoby na suszenie grzybów
Pełne aromatu suszone grzyby to prawdziwy skarb. Dzięki naszym wskazówkom zatrzymasz ich pyszny smak, ciesząc podniebienie dodatkiem darów lasu w wielu wspaniałych daniach.
Suszenie to jeden z popularniejszych sposobów zachowania walorów smakowych grzybów. Ich przygotowanie nie jest aż tak czasochłonne jak kiszenie czy marynowanie i można je przeprowadzić aż na trzy sposoby — używając piekarnika lub suszarki albo nawlekając grzyby na nitki i przechowując w ciepłym pomieszczeniu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Poznaj ekspresowe sposoby na suszenie grzybów leśnych
Przed przystąpieniem do suszenia koniecznie upewnijcie się, że wasze grzyby nadają się do spożycia. Sprawdźcie, czy nie są robaczywe lub spleśniałe — takie bez żalu wyrzućcie. Małe okazy natomiast odłóżcie na bok i wykorzystajcie do sosów lub zamarynujcie. Podczas suszenia stracą smak.
Nie suszcie także tych odmian, które charakteryzuje wilgotna skórka np. maślaków. Ich walory skuteczniej wydobędziecie w inny sposób. Grzyby z natury suche takie jak kurki, podgrzybki czy borowiki zdecydowanie lepiej się tutaj sprawdzą. Upewnijcie się, że nie są wilgotne i przystąpcie do działania.
Suszenie grzybów w piekarniku
Pokrojone grzyby układamy na kratce do pieczenia. Włączamy termoobieg i ustawiamy temperaturę 40-50 stopni Celsjusza. Drzwiczki piekarnika pozostawiamy uchylone, a grzyby co jakiś czas obracamy. Dzięki temu będą się suszyły równomiernie. Suszenie zajmie wam kilka godzin, lecz zapach, jaki mu będzie towarzyszył, na długo pozostanie w waszej pamięci.
Suszenie grzybów w suszarce
Zaletą tej metody jest z pewnością fakt, że suszarki do owoców i warzyw zużywają mniej energii niż piekarnik. Sam proces nie wymaga też aż tak ścisłej kontroli, choć warto susz co jakiś czas zamieszać. Zapobiegnie to jego przegrzaniu, a w konsekwencji łamliwości produktu końcowego. Suszarka ma zwykle kilka poziomów, więc jednocześnie można suszyć większe porcje. Po około 6 godzinach spodziewać możecie się efektów.
Suszenie grzybów na nitkach
To najbardziej wymagająca metoda suszenia, która jednak może nas przenieść do czasów dzieciństwa. Wielu z nas ma w pamięci babcie, które po powrocie z grzybobrania, przeglądały zbiory i nawlekały na nitki. Takie łańcuchy wisiały potem nad kuchnią lub w oknie. Suszenie grzybów w ten sposób wymaga stałego dostępu do światła lub źródła ciepła. Dlatego też nawleczone na nitkę grzyby warto powiesić nad kuchenką gazową lub nad kaloryferem. I uzbroić się w cierpliwość, gdyż takie suszenie wymaga zdecydowanie więcej czasu.
Jeśli kochacie leśne smaki, z pewnością spodoba wam się nasz przepis na zupę krem . Z powodzeniem wykorzystacie tu zasuszone na jesieni grzyby — przed użycie wystarczy bowiem je namoczyć. Amatorom kultowych smaków polecamy też zapiekankę rodem z czasów PRL . Receptura idealna, gdy grzybów wam już zabraknie — w każdym markecie znajdziecie świeże pieczarki.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: mamadu