Zupa grzybowa krem
Canva.com - Natalia Zakharova

Zupa krem grzybowa - przepis na rozgrzewającą kolację

Dowiedz się jak w prosty i szybki sposób przygotować najwyższej klasy zupę – krem z grzybów.

Zupa krem grzybowa - idealna na zimowe popołudnia

Właśnie teraz najlepiej smakują długo wyczekiwane łagodne kanie, szlachetne borowiki czy aromatyczne maślaki - wszystkie zimowe grzyby. Jesienne wyprawy do lasu zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Poznajcie przepis na zupę krem z grzybów leśnych. W dzisiejszym artykule chciałabym zaprezentować wam przepis na kolejną pyszną polską zupę - grzybowy krem. Grzyby, skarb polskiej kuchni zbierany wczesną jesienią, mogą posłużyć jako składnik wielu zup, jednak zupa krem grzybowa to chyba najsmaczniejsza forma jej podania.

Prosta i szybka do zrobienia zupa grzybowa krem z grzybów leśnych. To świetna i bardzo kremowa zupa o lekkim smaku. Idealna zupa na jesienne popołudnia oraz na wspólne rodzinne obiady oraz, obok barszczu czerwonego, najbardziej popularna zupa serwowana na Wigilię świąt Bożego Narodzenia.

Co istotne zupę tę można przygotować na wiele różnych sposobów. Bardziej tradycyjna zupa grzybowa krem, czy może wegańska i bezglutenowa - twój wybór. Sposób przygotowania wszystkich powyższch zup podam w tym artykule.

Składniki kremowej zupy grzybowej
Grzyby leśne należą do niezbyt licznej grupy produktów, które nie zostały przekształcone przez GMO. Można stwierdzić, że są zupełnie naturalne – w przeciwieństwie do prawie wszystkich owoców, ziaren i warzyw, które ze swoimi pierwotnymi, nietkniętymi przez techniki rolnicze wersjami mają niewiele wspólnego.

Panuje powszechne przekonanie, że grzyby nie mają za dużo wartości odżywczych i służą nam raczej smakiem, niż zdrowotnością. Jest w nich jednak wiele związków mających zbawienny wpływ na organizm i zdrowie. Pieczarki mają dużą zawartość witaminy D, bardzo potrzebnej w szarobure jesiennie i zimowe dni, kiedy nasz organizm nie jest w stanie produkować jej zbyt dużo. Grzyby są również źródłem antyoksydantów - przeciwutleniaczy, które wstrzymują lub opóźniają proces utleniania danej substancji, czyli wspierają mechanizmy obronne komórek i zapobiegają licznym chorobom.
Oprócz grzybów w skład naszej zupy grzybowej krem wchodzić będą (w zależności od wersji): śmietana, cebula, marchew, ziemniaki, masło, sok z cytryny, czosnek, woda lub bulion warzywny, sól pieprz do smaku, gałka muszkatołowa.

W zależności od tego, czy chcemy, żeby nasza zupa była wegetariańska, wegańska, czy mięsna użyć można porcji rosołowej, lub samych warzyw. Porcji rosołowej najlepiej nie kupować w markecie, dzięki temu będziemy miały pewność, że wyjdzie nam pyszna i zdrowa zupa krem grzybowa. Bulion gotujemy około 1,5 godziny, dlatego jest to zadanie wymagające od nas czasu. Idealny bulion należy dopieścić, odpowiednio ustawiając temperaturę i pilnować, by nie zawrzał. Można użyć popularnej kostki rosołowej, łatwo dostępnej w marketach jednak nie jest ona w stanie odtworzyć smak tradycyjnego bulionu, więc polecam zrobić własny bulion bądź użyć wody, również odpowiedniej dla zupy krem.

Nie wiadomo, czy mycie grzybów przed gotowaniem to dobry pomysł. Grzyby mogą nasiąknąć wodą i stracić smak. Nie polecam więc ryzykować i lepiej nie moczyć grzybów, chyba, że używamy ich suszonej wersji. W tym wypadku garść suszonych grzybów zalewamy chłodną wodą. W zależności od gatunku grzyba proces ten może zająć kilka - kilkanaście godzin.
Jak namoczyć suszone grzyby?

1. Suszone grzyby dokładnie umyć.
2. Grzyby moczyć w niewielkiej ilości ciepłej wody . Wody nie może być za dużo, w przeciwnym razie wypłuczemy aromat.
3. Podgrzybki i prawdziwki zrobią się miękkie po około 2 godzinach. Inne gatunki mogą potrzebować mniej lub więcej czasu.
4. Co jakiś czas mieszaj delikatnie grzyby, tak by były równomiernie zanurzone.
5. Wyciągnij, odsącz wodę.
6. Gotowe!

Przygotowanie zupy krem grzybowej krok po kroku


1. Grzyby namoczyć wg. instrukcji podanej wyżej, lub użyć świeżych - niemytych. Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na około 20-30 minut. W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać trochę oliwy, ok. 2 łyżki.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać czosnek, smażyć jeszcze przez chwilę i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażyć jeszcze przez około 5 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
2. Warzywa zalać uprzednio przygotowanym bulionem. Do wywaru dodać grzyby. Gotować przez około 20 minut, do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Na sam koniec zblendować na gładki krem. Dodać gałkę muszkatołową. Zupę doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę. . Zupę gotować jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając.
3. Zupę grzybową krem można podać z grzankami, które można zrobić z pieczywem, które zostało nam z poprzedniego dnia, lub ze świeżej bagietki. Zupę podać z grzankami, bądź w formie bezglutenowej - bez. Smacznego!

Jeśli wciąż się zastanawiasz, czy zupa grzybowa krem to dobry pomysł na obiad, przypomnij sobie o tych wszystkich wspaniałych grzybowych daniach, którymi cię ktoś uraczył. Grzyby to kolejny składnik za który można uwielbiać polską kuchnię.

Następny artykuł