Smakosze.pl Przepisy Ewa Wachowicz robi gulasz inaczej niż wszyscy. Idealny obiad na piątek
Fot. Canva/Vladimir Noscov

Ewa Wachowicz robi gulasz inaczej niż wszyscy. Idealny obiad na piątek

21 marca 2025

Wśród swoich przepisów Ewa Wachowicz ma gulasz idealny na piątkowy obiad. Tradycyjnie tego dnia serwuje się rybę. I taki właśnie produkt jest bazą jej potrawy.

Gulasz rybny Wachowicz

P rosty gulasz z prostej ryby – dorsza – to świetna alternatywa zarówno dla cięższych dań na czerwonym mięsie, jak i dla nieco przejedzonych smażonych ryb, które w wielu domach są podstawą piątkowego jadłospisu . Takie danie jest świeże w smaku dosłownie i w przenośni. Wachowicz potrafi zaproponować takie dodatki, dzięki którym wszystko nabiera rumieńców.

Do filetów z dorsza mamy więc sok z cytryny i pomidorowy oraz chili. Mamy też jednak bardziej swojskie dodatki. Do tych ostatnich należą pieczarki, bez których nie może się obyć szanująca się polska potrawka jednogarnkowa.

filety z dorsza
Fot. Canva
Ta ryba jest zdrowsza i smaczniejsza niż dorsz. Kup, póki jest w promocji

Gulasz z ryby

Powodem, by sięgnąć po ten przepis , jest oczywiście zdrowie. W naszej diecie niezbędnych jest wiele mikroelementów, których dostarczają w dużej mierze właśnie ryby . Tymczasem ich udział w naszym codziennym menu to ułamek tego, co zalecają dietetycy.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • ½ kg filetów z dorsza
  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • ½ szklanki soku pomidorowego
  • 120 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki mąki
  • 50 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chili
  • Sól, pieprz
  • Masło klarowane do smażenia
  • Natka pietruszki do posypania
danie z ryby
Fot. Canva

Dorsz w sosie

Filety z dorsza kroimy na kawałki. Polewamy je sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Po kilku minutach oprószamy mąką.

Filety smażymy na maśle klarowanym i przekładamy na talerz. Na tę samą patelnię wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i smażymy przez chwilę.

Do cebuli dodajemy marchewkę pokrojoną w półplasterki i pieczarki w połówkach lub ćwiartkach. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do dania.

zapiekany dorsz
Fot. Canva

Warzywa smażymy przez kilka minut , dodając przyprawy do smaku. Następnie wlewamy na patelnię pomidory i sok. Dusimy przez kolejny kwadrans.

Do sosu dodajemy podsmażoną rybę. Zalewamy bulionem, lekko mieszamy. Dusimy pod przykryciem przez kolejne 15 minut .

Pod koniec duszenia próbujemy potrawy i doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy i posypujemy przed podaniem obiadu do stołu.

Wypróbuj też przepisy na mało znaną wiosenną zupę i ciekawe jajka na Wielkanoc .

potrawka
Fot. Canva
Takie kotlety podam na wielkanocny obiad. Jajko to nie jedyna niespodzianka
Dodawaj do zup i sosów zamiast kostek rosołowych. Wzmacnia serce i wspomaga trawienie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy