Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Takie jajka podam na Wielkanoc. Będą hitem na świątecznym stole
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 20.03.2025 15:06

Takie jajka podam na Wielkanoc. Będą hitem na świątecznym stole

Pyszne jajka na Wielkanoc
Fot. Shutterstock/OlgaBombologna

Święta Wielkanocne to czas, w którym często kupowanym produktem są jajka. Wszystko przez to, że są one symbolem tych Świąt. Wtedy na stołach królują jajka faszerowane, w majonezie, czy też jako dodatek do żurku. Ponadto o kwestie wystroju dbają kolorowe pisanki. Tym razem jednak skupmy się na jedzeniu. Przedstawiamy Wam przepis na jajka idealne na Wielkanoc. 

Dlaczego jajka są symbolem Świąt Wielkanocnych?

Jajka od zawsze kojarzone są właśnie z Wielkanocą. Razem z zajączkiem wielkanocnym symbolizują te Święta. Dlaczego właśnie one? Święta Wielkanocne są kojarzone również z wiosną, Eostre, czyli boginię wiosny światła i odrodzenia kojarzono między innymi z kurczakiem i jajami, za to jej świętym zwierzęciem był zając, którego możemy znaleźć miedzy inny mi w koszyczku wielkanocnym. 

Jajka i zajączek wielkanocny
Fot. Canva/Bigc Studio

Popularne jest również ozdabianie jajek. W Polsce najbardziej pospolite są pisanki i kraszanki. Jest wiele sposobów na to, aby je pomalować. Jednak nie na tym się skupimy, a na kwestii jedzeniowej. Przedstawiamy Wam przepis na pyszne faszerowane jajka barwione burakami.

Piękne i kolorowe pisanki
Fot. Canva/m.kucova
Zawijam jajka w folię i wsadzam do air fryera. Po 15 minutach mam najpiękniejsze pisanki

Faszerowane jajka barwione burakami

Tak przygotowane jajka z pewnością zrobią furorę na świątecznym stole. Nie tylko swoim smakiem, ale również pięknym wyglądem. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników:

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 duże buraki
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • sól 
  • pieprz
  • świeży tymianek

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować nietypowe jajka faszerowane na Wielkanoc?

Różowe jajka będą hitem podczas Świąt Wielkanocnych i każdy będzie się zastanawiał, jak je zrobiliście. A to nic skomplikowanego.

W pierwszej kolejności zajmiemy się burakami. Najpierw je kroimy, później drobno kroimy i wkładamy do garnka, po czym zalewamy je wodą. W kolejnym kroku dodajemy ocet winny. Stawiamy garnek na kuchence i doprowadzamy do wrzenia. Następnie gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z kuchenki i odstawiamy do wystudzenia. 

W międzyczasie jajka gotujemy na twardo. Robimy to w następujący sposób. Do garnka przekładamy jajka. Zalewamy wodą i stawiamy kuchence. Gotujemy przez 8 minut od momentu, aż woda zacznie wrzeć. Po upływie tego czasu ostrożnie wylewamy gorącą wodę i zalewamy jajka zimną, po czym odstawiamy do ostygnięcia. 

Po tym czasie jajka obieramy ze skorupek. Następnie przekładamy je do wcześniej wystudzonej wody buraczanej i odstawiamy na 30 minut

Po tym czasie wyciągamy jajka z wody i dajemy im chwilę, aby mogły przeschnąć. Następnie kroimy różowe jajka na pół i wyjmujemy żółtka. Bierzemy talerz i starannie układamy na nim białko. Żółtka natomiast rozgniatamy, możemy to zrobić widelcem, po czym dodajemy do nich musztardę, majonez i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowany farsz przekładamy do wyłożonych na talerzu białek. Całość dekorujemy świeżym tymiankiem. 

Tak przygotowane faszerowane jajka barwione burakiem doskonale odnajdą się na stole wielkanocnym. 

Sprawdź przepis na pyszne ciasto marchewkowe. Zobacz, jak zrobić smakowitą wiosenną zupę.

Jajka faszerowane z burakiem
Fot. Shutterstock/Ekaterina Markelova