Ta wiosenna zupa bije na głowę wszystkie inne. Polacy jej nie znają

Wiosna zbliża się do nas wielkimi krokami. Już niedługo za oknem coraz częściej będzie towarzyszyć nam słońce, piękna pogoda i ciepłe dni. Do życia pobudzi się również przyroda. Wtedy przyjemną rzeczą w ciągu dnia jest np. obiad zjedzony na zewnątrz. Jednak najpierw trzeba przygotować odpowiedni posiłek. Przedstawiamy Wam przepis na pyszną wiosenną zupę.
Wiosna za pasem
Wiosna już niedługo, a to wiąże się z wieloma wydarzeniami i tradycjami. Przede wszystkim większość osób czeka na to, aż pogoda się poprawi i wreszcie zrobi się ciepło. Słońce wyjdzie zza chmur, rośliny pobudza się do życia, a świeże powietrze sprawi, że przebywanie na zewnątrz stanie się przyjemnością. Zaczną się uroczystości komunijne i w towarzystwie pięknej pogody powoli będziemy się zbliżać do wakacji.
Ten czas oznacza również spore zmiany w świecie kulinarnym. Wreszcie będzie można przygotowywać posiłki, które kojarzą nam się właśnie z porą roku rozpoczynającą się w marcu. Są to między innymi wiosenne kanapki z pysznymi dodatkami w postaci między innymi ogórka, pomidora czy też rzodkiewki. A co na obiad? Warto przygotować wiosenną zupę, na którą przepis mamy Wam do zaproponowania.

Wiosenna zupa idealna na obiad
Zupa minestrone to świetny wybór na obiad. Jest to włoska zupa, której Polacy z pewnością nie znają. Dlatego trzeba to zmienić. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 4 łyżki oliwy extra
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 3 młode ziemniaki
- 2 litry bulionu
- liść laurowy i 2 ziela angielskie
- 4 łyżki drobnego makaronu np. “kolanka”
- 1 puszka białej fasolki
- 2 szklanki poszatkowanej młodej, zielonej kapusty
- ok. 1/3 brokułu
- 1/2 mniejszej cukinii
- 5 zielonych szparagów
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 4 łyżki drobno startego parmezanu
- szczypta płatków chili
- szczypta oregano
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszną wiosenną zupę?
Zupa ze szparagami to świetny wybór na wiosenny obiad. Jest prosta w przygotowaniu, a co najważniejsze smaczna.
W pierwszej kolejności w garnku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę do momentu, aż się zeszkli. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość smażymy na wolnym ogniu. Po kilku minutach wlewamy bulion, wrzucamy liścia laurowego, ziele angielskie oraz makaron. Gotujemy przez około 5 minut.

Po tym czasie dodajemy białą fasolkę z puszki z całą zalewą, która się tam znajduje. W kolejnym kroku ponownie należy całość zagotować, po czym zostawić na wolnym ogniu na około 3 minuty.
Kapustę drobno szatkujemy i wrzucamy do garnka. Dodajemy również małe kawałki brokułu, a także pokrojoną w kostkę cukinię. Wszystko zagotowujemy.
W tym czasie myjemy dokładnie szparagi i pozbywamy się twardych końców. Najlepiej je wyrzucić. Natomiast pozostałe zielone kawałki kroimy skośnie w plasterki, ale w ten sposób, aby zachować główki w całości. Dodajemy je do zupy i gotujemy przez mniej więcej 3 minuty. Wszystkie warzywa muszą zrobić się miękkie.
Zupę doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy również bazylię, płatki chilli oraz połowę startego sera. Opcjonalnie możemy także dodać troszkę oregano. Całość dokładnie mieszamy i po chwili zdejmujemy z kuchenki.
Tak przygotowaną zupę przekładamy na talerz, posypujemy resztą parmezanu i delektujemy się jej smakiem. Można ją również przygotować w wersji z fasolką, która zastąpi szparagi.
Sprawdź przepis na pyszny pasztet na Wielkanoc. Zobacz, jak zrobić zupę pełną warzyw.






































