Ewa Wachowicz robi rosół inaczej niż wszyscy. Jutro podam taki na obiad, ten smak powala
Zaskocz swoich domowników i na jutrzejszy obiad podaj rosół z przepisu Ewy Wachowicz. Znana kucharka robi go zupełnie inaczej. Jego smak zachwyci wszystkich i będziesz musiała gotować go co niedzielę. Sposób jest naprawdę niesamowity.
Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na rosół
Ewa Wachowicz to znana kucharka, która swoimi przepisami dzieli się w swoich programach kulinarnych, książkach oraz na swojej stronie internetowej. Jakiś czas temu podzieliła się ze swoimi fanami niezwykłym przepis na rosół .
Jej sposobem rosół przygotowuje się zupełnie inaczej. Smakiem przebija ten klasyczny. Koniecznie wypróbuj przepis umieszczony w dalszej części, a już nigdy nie będziesz gotowała go inaczej. Nie pozwoli ci na to rodzina, która ten smak pokocha od razu. Zaraz przekonasz się dlaczego.
Te same składniki, a zupełnie inny rosół
Choć składniki są takie same, jak na klasyczny rosół, ten z przepisu Wachowicz przyrządza się inaczej. Wszystko dlatego, że się go piecze. Smak tradycyjnej polskiej zupy w tym wydaniu jest naprawdę niesamowity. Dla pewności poniżej znajduje się lista ze wszystkimi potrzebnymi składnikami. Sprawdź ją i zaczynamy gotowanie, to znaczy pieczenie rosołu.
Składniki:
- ½ wiejskiej kury
- 1 kg szpondra wołowego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz w ziarnach
- 3 gałązki lubczyku
- kawałek kory cynamonu
- 3 suszone śliwki
- sok z cytryny
- sól
Przepis na pieczony rosół
Mięso oprósz solą i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Dodaj obrane warzywa i całość piecz pod przykryciem przez godzinę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku .
Następnie przełóż składniki do garnka i zalej je wrzątkiem. Całość przypraw liściem laurowym, zielem angielskim oraz ziarnami pieprzu. Całość gotuj pod przykryciem przez 2 godziny na małym ogniu. Na koniec dodaj lubczyk, korę cynamonu i suszone śliwki. Zakwaś sokiem z cytryny i gotuj przez godzinę. Gotowy rosół podawaj z dobrym jajecznym makaronem i natką pietruszki. Sprawdź przepis Okrasy na zupę koperkową oraz poznaj przepis Strzelczyka na wiosenny obiad .