Smakosze.pl Przepisy Ewa Wachowicz robi rosół inaczej niż wszyscy. Jutro podam taki na obiad, ten smak powala
Fot. Canva/Munole; ewawachowicz.pl

Ewa Wachowicz robi rosół inaczej niż wszyscy. Jutro podam taki na obiad, ten smak powala

11 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zaskocz swoich domowników i na jutrzejszy obiad podaj rosół z przepisu Ewy Wachowicz. Znana kucharka robi go zupełnie inaczej. Jego smak zachwyci wszystkich i będziesz musiała gotować go co niedzielę. Sposób jest naprawdę niesamowity.

Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na rosół

Ewa Wachowicz to znana kucharka, która swoimi przepisami dzieli się w swoich programach kulinarnych, książkach oraz na swojej stronie internetowej. Jakiś czas temu podzieliła się ze swoimi fanami niezwykłym przepis na rosół .

Jej sposobem rosół przygotowuje się zupełnie inaczej. Smakiem przebija ten klasyczny. Koniecznie wypróbuj przepis umieszczony w dalszej części, a już nigdy nie będziesz gotowała go inaczej. Nie pozwoli ci na to rodzina, która ten smak pokocha od razu. Zaraz przekonasz się dlaczego.

rosół gotowanie.jpg
Fot. Canva/Martinelli73
Dosyp jedną łyżeczkę do ciasta na kluski śląskie. Będą mięciutkie i puszyste

Te same składniki, a zupełnie inny rosół

Choć składniki są takie same, jak na klasyczny rosół, ten z przepisu Wachowicz przyrządza się inaczej. Wszystko dlatego, że się go piecze. Smak tradycyjnej polskiej zupy w tym wydaniu jest naprawdę niesamowity. Dla pewności poniżej znajduje się lista ze wszystkimi potrzebnymi składnikami. Sprawdź ją i zaczynamy gotowanie, to znaczy pieczenie rosołu.

Składniki:

  • ½ wiejskiej kury
  • 1 kg szpondra wołowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz w ziarnach
  • 3 gałązki lubczyku
  • kawałek kory cynamonu
  • 3 suszone śliwki
  • sok z cytryny
  • sól

Przepis na pieczony rosół

Mięso oprósz solą i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Dodaj obrane warzywa i całość piecz pod przykryciem przez godzinę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku .

Następnie przełóż składniki do garnka i zalej je wrzątkiem. Całość przypraw liściem laurowym, zielem angielskim oraz ziarnami pieprzu. Całość gotuj pod przykryciem przez 2 godziny na małym ogniu. Na koniec dodaj lubczyk, korę  cynamonu i suszone śliwki. Zakwaś sokiem z cytryny i gotuj przez godzinę. Gotowy rosół podawaj z dobrym jajecznym makaronem i natką pietruszki. Sprawdź przepis Okrasy na zupę koperkową oraz poznaj przepis Strzelczyka na wiosenny obiad .

rosół w misce.jpg
Fot. Canva/Mariha-kitchen
Ostatnio to moja ulubiona zupa. Z nią szybko schudniesz i najesz się do syta
Kawa nie była tak droga od 40 lat. Ma być jeszcze gorzej, eksperci ostrzegają
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy