Okrasa zrobił taką wiosenną koperkową, że cieknie ślinka. Nie skończy się na jednym talerzu
Zupa koperkowa jest wprost stworzona na wiosnę. Ta z przepisu Karola Okrasy sprawi, że chętnie sięgniesz po kolejną porcję wybornej zupy. Świeża, pyszna i aromatyczna zachwyci niejednego smakosza.
Zupa koperkowa poleca się na wiosnę
Jaka zupa jest kwintesencją wiosny? Oczywiście koperkowa! Karol Okrasa nie żałuje tu warzyw i przypraw, a pachnący koperek zachęca do spróbowania tego wiosennego dania. Dlatego nie zwlekaj i poznaj przepis znanego kucharza na smaczną, aromatyczną i pożywną zupę.
Karol Okrasa do zupy koperkowej wlewa też sok z kiszonej kapusty i dodaje kwaśną śmietanę i kremówkę. Dzięki temu zupa smakuje, że palce lizać. Dokładki są tu koniecznością. Przepis Karola Okrasy znajdziesz na kanale YouTube KuchniaLidla.pl.
Ten genialny trik sprawi, że słoiki w plastikowej siatce już nigdy nie będą się przewracać. Żałuję, że wcześniej na to nie wpadłamJak ugotować zupę koperkową z przepisu Karola Okrasy?
Składniki:
- 1 pęczek koperku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- ½ kg ziemniaków
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200 ml soku z kiszonej kapusty
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 100 ml śmietanki 30%
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta kminku
- 3 liście laurowe
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie zupy koperkowej zacznij od pokrojenia warzyw w kostkę. Do garnka wlej olej, dodaj masło i wrzuć ziemniaki, żeby je przesmażyć. Dołóż jeszcze marchewkę i pietruszkę. Pamiętaj o przyprawach takich jak gałka muszkatołowa i kminek.
Koperek dodasz na końcu i warto go posiekać z łodygami. Jest w nich mnóstwo soku i aromatu. Dorzuć do garnka liście laurowe i ziele angielskie. Warzywa zalej wywarem warzywnym. Ważne jest wlanie soku z kiszonej kapusty. Do tego śmietana słodka i kwaśna.
Zupa koperkowa pełna smaku i świeżości
Na samym końcu do zupy dodaj koperek. Nie warto gotować go długo, bo straci kolor. Młody koperek pięknie pachnie i trzeba to wykorzystać. Po zagotowaniu zupa jest już gotowa do podania. Niczym jej nie zagęszczaj. Zapomnij o mące i zasmażce.
Zupa koperkowa jest lekka, wiosenna i pełna smaku. Podaj ją na obiad, a danie będzie się cieszyć dużym powodzeniem. Szybko zniknie z talerzy i potrzebna będzie dokładka. Pisaliśmy o tym, jak zrobić smaczne pierogi w trzech kolorach. Podawaliśmy przepis na ziemniaki, które wystarczą za cały obiad.
Źródło: YouTube/KuchniaLidla
Zdjęcia: screen YouTube/KuchniaLidla