Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Okrasa zrobił taką wiosenną koperkową, że cieknie ślinka. Nie skończy się na jednym talerzu
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 11.05.2024 16:01

Okrasa zrobił taką wiosenną koperkową, że cieknie ślinka. Nie skończy się na jednym talerzu

zupa koperkowa
Fot. Canva/Dar1930, Facebook/Karol Okrasa

Zupa koperkowa jest wprost stworzona na wiosnę. Ta z przepisu Karola Okrasy sprawi, że chętnie sięgniesz po kolejną porcję wybornej zupy. Świeża, pyszna i aromatyczna zachwyci niejednego smakosza. 

Zupa koperkowa poleca się na wiosnę

Jaka zupa jest kwintesencją wiosny? Oczywiście koperkowa! Karol Okrasa nie żałuje tu warzyw i przypraw, a pachnący koperek zachęca do spróbowania tego wiosennego dania. Dlatego nie zwlekaj i poznaj przepis znanego kucharza na smaczną, aromatyczną i pożywną zupę.

Karol Okrasa do zupy koperkowej wlewa też sok z kiszonej kapusty i dodaje kwaśną śmietanę i kremówkę. Dzięki temu zupa smakuje, że palce lizać. Dokładki są tu koniecznością. Przepis Karola Okrasy znajdziesz na kanale YouTube KuchniaLidla.pl. 

koperek
Fot. Canva/meteo021
Ten genialny trik sprawi, że słoiki w plastikowej siatce już nigdy nie będą się przewracać. Żałuję, że wcześniej na to nie wpadłam

Jak ugotować zupę koperkową z przepisu Karola Okrasy?

Składniki:

  • 1 pęczek koperku
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ kg ziemniaków
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 200 ml soku z kiszonej kapusty
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 100 ml śmietanki 30%
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta kminku
  • 3 liście laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie zupy koperkowej zacznij od pokrojenia warzyw w kostkę. Do garnka wlej olej, dodaj masło i wrzuć ziemniaki, żeby je przesmażyć. Dołóż jeszcze marchewkę i pietruszkę. Pamiętaj o przyprawach takich jak gałka muszkatołowa i kminek. 

Koperek dodasz na końcu i warto go posiekać z łodygami. Jest w nich mnóstwo soku i aromatu. Dorzuć do garnka liście laurowe i ziele angielskie. Warzywa zalej wywarem warzywnym. Ważne jest wlanie soku z kiszonej kapusty. Do tego śmietana słodka i kwaśna.

Zupa koperkowa pełna smaku i świeżości

Na samym końcu do zupy dodaj koperek. Nie warto gotować go długo, bo straci kolor. Młody koperek pięknie pachnie i trzeba to wykorzystać. Po zagotowaniu zupa jest już gotowa do podania. Niczym jej nie zagęszczaj. Zapomnij o mące i zasmażce.

Zupa koperkowa jest lekka, wiosenna i pełna smaku. Podaj ją na obiad, a danie będzie się cieszyć dużym powodzeniem. Szybko zniknie z talerzy i potrzebna będzie dokładka. Pisaliśmy o tym, jak zrobić smaczne pierogi w trzech kolorach. Podawaliśmy przepis na ziemniaki, które wystarczą za cały obiad. 

zupa
Fot. Canva/Dar1930

Źródło: YouTube/KuchniaLidla

Zdjęcia: screen YouTube/KuchniaLidla