Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Fasolka szparagowa z czosnkiem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 04.10.2021 02:00

Fasolka szparagowa z czosnkiem

Fasolka szparagowa z czosnkiem
canva/DronG

Każdy z nas doskonale zna fasolkę szparagową polaną masłem i bułką tartą. Fasolka przesmażona z czosnkiem stanowi jej świetną alternatywę. Jest delikatna i wyjątkowo aromatyczna. Fasolka szparagowa z czosnkiem jest niezwykle smacznym dodatkiem do dań obiadowych, sprawiając, że nabierają one nowego charakteru.

Fasolka szparagowa z czosnkiem doskonale łączy się ze wszystkimi daniami obiadowymi. Możesz ją również przygotować jako pyszną i pożywną przekąskę. Fasolka jest mało kaloryczna i w przeciwieństwie do fasoli białej i czerwonej, nie powoduje wzdęć, może być więc spożywana przez osoby cierpiące na problemy trawienne.

Fasolka szparagowa należy do warzyw o wielu właściwościach prozdrowotnych. Przede wszystkim dostarcza nam witaminę C, A, E, które odpowiedzialne są między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i opóźnienie procesów starzenia. Fasolka szparagowa posiada również cenne flawonoidy, czyli silne przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

Jeśli szukasz ciekawych pomysłów na przygotowanie fasolki - tu znajdziesz przepis na pyszną fasolkę szparagową po węgiersku z sosem paprykowym.

Przepis na fasolkę szparagową z czosnkiem

Przepis na 4 porcje:

  • 300 g fasolki szparagowej

  • 3 ząbki czosnku

  • oliwa z oliwek

  • sól

Jak przygotować fasolkę szparagową z czosnkiem?

Fasolkę umyj i odetnij końcówki, następnie włóż do garnka, zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli i gotuj pod przykryciem 15 minut.

Czosnek obierz, posiekaj w plasterki i zeszklij na oliwie, następnie dodaj odcedzoną fasolkę szparagową i smaż przez 5 minut.

Smacznego.

Tagi: Obiad Danie