Smakosze.pl
flaczki

wikimedia/ licencja CC 3.0 /Ala z

Na jakim wywarze najlepiej gotować flaczki?

21 Lutego 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Flaczki należą do absolutnej klasyki polskiej kuchni. Ich smak zależy od wielu czynników. Ważny jest między innymi wywar, na którym je gotujemy. Lepiej wykorzystać do tego wołowy czy drobiowy bulion? Kulinarni eksperci nie mają żadnych wątpl

Podania historyczne mówią, że flaczki były jednym z ulubionych dań króla Władysława Jagiełly. Danie to po dzień dzisiejszy podbija serca wielu smakoszy. Wciąż powstają jego nowe, nieco zmodyfikowane wersje np. wegańskie i wegetariańskie. Dziś skupimy się jednak na tradycyjnej odsłonie tej potrawy.

Flaczki wydają się być dość prostym do zrobienia daniem. Nic bardziej mylnego! Ich przygotowanie wcale nie ogranicza się do wrzucenia kawałków mięsa do wody. Aby danie zachwyciło nas swoim smakiem, warto przygotować je na aromatycznym wywarze.

Drobiowy czy wołowy? Jaki wywar jest lepszy do flaczków?

Wiele osób zastanawia się, na jakim bulionie ugotować flaczki. Eksperci kulinarni nie mają żadnych wątpliwości, że najlepszym wyborem jest ten drobiowy. Powód? Podkreśli on smak wołowych flaków. Natomiast zupa przygotowana na bazie wołowego bulionu, będzie po prostu "monotonna" w smaku.

Jak przygotować pyszne flaczki? Poniżej przedstawiamy jeden z najlepszych przepisów na to kultowe danie.

Przepis na flaczki

Składniki:

  • kilogram flaków wołowych

  • mięso kurze na wywar

  • cebula

  • marchewka

  • pietruszka 

  • seler

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • pieprz

  • gałka muszkatołowa

  • papryka słodka i ostra

  • majeranek

  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Na początek przygotuj wywar. Zalej wodą kurze mięso, gotuj je, zbierając szumowiny tak jak na rosół. Następnie dodaj do niego włoszczyznę. Gdy wywar będzie już gotowy, wrzuć do niego przepłukane i obgotowane osobno flaki (o tym, w jaki sposób to poprawnie zrobić, pisaliśmy tutaj).

Gotuj mięso pod przykryciem do miękkości. Dopraw je do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką: ostrą i słodką. Uważaj, by zupa nie była zbyt gęsta (po czasie część wywaru jeszcze wyparuje).

Smak potrawy doskonale "podkręci" również imbir oraz gałka muszkatołowa. Gotowe flaczki podawaj z dodatkiem ulubionego pieczywa. Smacznego !

Jakiś czas temu swój przepis na flaczki podała Justyna Żyła. Wzbudził on jednak sporo emocji wśród internautów. Jaki szczegół nie przypadł im do gustu? Więcej na ten temat przeczytaj tutaj.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy.pl

Zapraszam na nasz Instagram

Podobne artykuły

Porady

Czy powinno się obierać ogórki na mizerię?

Czytaj więcej >
czy można pić jajka

Porady

Czy można pić surowe jajka?

Czytaj więcej >

Porady

Jak drylować wiśnie lub czereśnie bez drylownicy?

Czytaj więcej >
naleśniki ciasto

Porady

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Czytaj więcej >

Porady

Ukryta funkcja kas samoobsługowych

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Czytaj więcej >