Na jakim wywarze najlepiej gotować flaczki?
Podania historyczne mówią, że flaczki były jednym z ulubionych dań króla Władysława Jagiełly. Danie to po dzień dzisiejszy podbija serca wielu smakoszy. Wciąż powstają jego nowe, nieco zmodyfikowane wersje np. wegańskie i wegetariańskie. Dziś skupimy się jednak na tradycyjnej odsłonie tej potrawy.
Flaczki wydają się być dość prostym do zrobienia daniem. Nic bardziej mylnego! Ich przygotowanie wcale nie ogranicza się do wrzucenia kawałków mięsa do wody. Aby danie zachwyciło nas swoim smakiem, warto przygotować je na aromatycznym wywarze.
Drobiowy czy wołowy? Jaki wywar jest lepszy do flaczków?
Wiele osób zastanawia się, na jakim bulionie ugotować flaczki. Eksperci kulinarni nie mają żadnych wątpliwości, że najlepszym wyborem jest ten drobiowy. Powód? Podkreśli on smak wołowych flaków. Natomiast zupa przygotowana na bazie wołowego bulionu, będzie po prostu "monotonna" w smaku.
Jak przygotować pyszne flaczki? Poniżej przedstawiamy jeden z najlepszych przepisów na to kultowe danie.
Przepis na flaczki
Składniki:
kilogram flaków wołowych
mięso kurze na wywar
cebula
marchewka
pietruszka
seler
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz
gałka muszkatołowa
papryka słodka i ostra
majeranek
pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Na początek przygotuj wywar. Zalej wodą kurze mięso, gotuj je, zbierając szumowiny tak jak na rosół. Następnie dodaj do niego włoszczyznę. Gdy wywar będzie już gotowy, wrzuć do niego przepłukane i obgotowane osobno flaki (o tym, w jaki sposób to poprawnie zrobić, pisaliśmy tutaj).
Gotuj mięso pod przykryciem do miękkości. Dopraw je do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką: ostrą i słodką. Uważaj, by zupa nie była zbyt gęsta (po czasie część wywaru jeszcze wyparuje).
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: gotujmy.pl