Galaretkowe jajeczka są wielkanocnym hitem. Wyglądają bosko i zrobisz je z łatwością
Zrezygnuj z gotowych słodyczy na Wielkanoc. Zamiast nich przygotuj galaretkowe jajeczka w wydmuszkach. Gotowe deserki w kształcie jajek będą totalnym hitem na świątecznym stole i znikną błyskawicznie. Poznaj przepis na szybki deser na Wielkanoc.
Kolorowe jajeczka na święta. Pyszny deser dla całej rodziny
Do przygotowania galaretkowych jajeczek potrzebujesz jedynie kilku składników: wydmuszek z jajek, galaretek, mleka, żelatyny i cukru z wanilią. Kolorowe warstwy uzyskasz, kiedy po wlaniu każdego produktu do wydmuszki, wstawisz je na 20 minut do lodówki.
Wtedy warstwy nie wymieszają się, a po zbiciu skorupek otrzymasz kolorowy i pyszny deser na Wielkanoc. Do galaretkowych jajeczek przygotuj 3 galaretki w różnych smakach i kolorach. Polecam jagodową, truskawkową i cytrynową.
Zanim wlejesz poszczególne warstwy galaretek do wydmuszek, koniecznie zalej je wrzątkiem i odstaw na chwilę. Na skorupkach surowych jajek mogą znajdować się bakterie salmonelli, dlatego tak ważne jest potraktowanie wydmuszek wrzątkiem. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału W Mojej Pysznej Kuchni na YouTube.
Przepis na galaretkowe jajeczka
Składniki:
- 6 jajek
- 100 ml mleka
- 3 galaretki w różnych smakach
- 2 łyżki cukru z wanilią
- łyżka żelatyny
Jak zrobić oryginalny deser na Wielkanoc?
Każde jajko dokładnie umyj i zrób nożem niewielką dziurkę, przez którą usuniesz białko i żółtko. Przygotowane wydmuszki delikatnie przełóż do garnka i zalej wrzątkiem. Odstaw na kilka minut, następnie wyjmij. Wydmuszki postaw pionowo, najlepiej w kieliszkach.
Każdą galaretkę rozpuść w szklance wrzątku i odstaw, żeby zupełnie ostygły. Do osobnej, szklanej miseczki wsyp żelatynę i zalej ją 4 łyżkami zimnej wody. Następnie miskę z żelatyną włóż do pojemnika z wrzątkiem. Żelatynę mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
Wyjmij miskę z kąpieli wodnej i dodaj ciepłe mleko i cukier waniliowy. Wymieszaj i odstaw, żeby masa ostygła. Do wydmuszek wlej niewielką ilość dowolnej galaretki i wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wlej mleko i również wstaw do lodówki.
Galaretki i mleko wlewaj w takiej kolejności, aby powstały kolorowe paski. Gdy masy zastygną już w wydmuszkach, pokrusz skorupki. Galaretki są gotowe.
Na Wielkanoc upiecz również ciasto z kremem na szpinakowym biszkopcie . Efektowny deser będzie totalnym hitem. Rekordy popularności bije także sałatka z winogronem . Wszyscy będą prosić o przepis.