Smakosze.pl

canva/elenahramovaphotos

Żadna jarzynowa. Teraz rekordy popularności bije sałatka z winogronem, rodzina będzie prosić o przepis

25 Marca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Sałatka na Wielkanoc nie musi zawierać jajek. Rarytas z winogronami będzie smakował znakomicie i zachwyci was lekkością. Wykonanie jest proste, a składniki łatwo dostępne. Musicie spróbować — nawet amatorzy jarzynowej skuszą się na dokładkę.
 

Przepis na pyszną sałatkę na Wielkanoc

W świątecznej sałatce mogą zagościć owoce. Połączenie winogron, sera pleśniowego i orzechów włoskich nie ma sobie równych i spodoba się każdemu, kto lubi dobrze wyważone smaki.

Składniki na sałatkę:
  • 500 g czerwonych winogron, najlepiej bezpestkowych
  • 200 g rukoli
  • 200 g sera pleśniowego
  • 100 g orzechów włoskich
Składniki na sos:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 10 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Biedronka ma świetny majonez

Dietetyk chwycił tani majonez w Biedronce i powiedział, co o nim myśli. Zaskoczenie gwarantowane

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić sałatkę na Wielkanoc? Znamy prosty przepis

Zaczynamy od wrzucenia do miski umytej rukoli. Dodajemy opłukane i przecięte na połówki winogrona oraz pokruszony lub pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Całości mieszamy z posiekanymi orzechami włoskimi i sosem wykonanym z oliwy z oliwek, soku z cytryny, musztardy, miodu oraz przypraw.

Wskazówka: jeśli chcemy, aby sałatka na Wielkanoc była bardziej aromatyczna, możemy orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni.

Jak podać sałatkę na Wielkanoc?

Do każdej sałatki warto dodać kromkę chleba, by stała się jeszcze bardziej sycąca. Jeśli jemy mięso, specjał z winogronami można wzbogacić również o kawałki kurczaka podsmażone na ziołowej oliwie.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepis na pyszne sałatki. Szczególnie polecamy zdrową i lekką sałatkę grecką . Być może skusi was też znakomita sałatka szopska z dodatkiem smakowitego sera owczego.

Jarzynowa nie jest sałatka na Wielkanoc.png
canva/cdm-primorsko
Sposób Okrasy na zakwas na żurek

Okrasa pokazał, jak robi zakwas na żurek. Ta sztuczka ułatwi wszystkim życie

CZYTAJ DALEJ
przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Koniec z tarciem ziemniaków. Najlepsze placki ziemniaczane zrobisz zupełnie inaczej

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >