Smakosze.pl Przepisy Gdy nastają chłody, wsypuję do rosołu ten dodatek. Zamienia się w odżywczą bombę
canva/vvoevale, KPS

Gdy nastają chłody, wsypuję do rosołu ten dodatek. Zamienia się w odżywczą bombę

10 października 2023

Uwielbiam nietypowe rosoły. Jesienią zawsze wzbogacam pożywną zupę o jedną przyprawę, która oddala od mojej rodziny wizję niekończących się chorób. Choć zazwyczaj trafia do innych dań, do bulionu też pasuje.

Aromatyczny rosół z goździkami

Lekko orientalny charakter, piękny zapach i znakomite narzędzie w walce z sezonowymi przeziębieniami oraz rozmaitymi bólami — tym właśnie jest rosół z goździkami. Gdy tylko zaczyna się październik, przyrządzam go często.

Nikt z domowników nie narzeka na zdrowie, bo zupa obfituje w szereg substancji o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwbólowym w tym o odpowiadający za jego aromat eugenol. U mnie zupa zazwyczaj jest bezmięsna, ale przepis rodzinny zakłada wykorzystanie kurczaka i wołowiny.

Składniki:

  • 2-3 litry wody
  • 2 udka z kurczaka
  • 5-6 kurzych skrzydełek
  • 500 g szpondra wołowego
  • 2-3 średnie marchewki
  • 5 dość drobnych pietruszek
  • 1 średni seler
  • 1 większa cebula
  • 1 średniej wielkości por
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • 5 ziaren czarnego pieprzu w ziarnach
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na rosół z goździkami niewiele różnią się od zestawu produktów potrzebnego do przygotowania klasycznej odsłony tej zupy. Wykonanie również jest podobne. Opisuję je w dalszej części artykułu.

Goździki pasują do rosołu.jpg
canva/Munole
Zalewam nim banany i wkładam do piekarnika. Taki deser podglądnęłam w internecie

Jak zrobić rosół z goździkami? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynam od włożenia mięsa do garnka i zalania go zimną wodą. Płynu wlewam tylko tyle, by przykryć produkty. Doprowadzam zawartość naczynia do wrzenia i gotuję na niewielkim ogniu przez 90 minut.

W tym czasie zbieram osad gromadzący się na powierzchni wody. Jarzyny obieram, a pora dokładnie płuczę. Cebulę opalam w płomieniu palnika i wbijam w ni a goździki. W ten sposób będą zanurzone w wodzie i oddadzą do niej smak.

Tak przygotowane składniki wrzucam do garnka wraz z przyprawami w kawałku. Rosół gotuję jeszcze przez minimum godzinę, a jak mam czas to nawet dwie. Po wyłączeniu wywaru doprawiam go solą oraz pieprzem.

Wskazówka: bezmięsny rosół z goździkami też będzie smaczny. Wystarczy wlać do niego 2-3 łyżki oleju rzepakowego oraz podobną ilość sosu sojowego, by miał głębszy smak.

Jak podawać rosół z goździkami?

Zupę po odcedzeniu serwujemy z dodatkiem makaronu oraz świeżej natki pietruszki. Można też nadać jej więcej aromatu, wlewając nieco domowej przyprawy maggi przyrządzonej na bazie lubczyku .

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na nietypowe rosoły. Sprawdźcie koniecznie, jak będzie smakowała ta zupa, gdy wrzucimy do niej pomidora . Być może spodoba wam się też receptura Ewy Wachowicz z wykorzystaniem ziemniaczanych obierek .

Pełen aromatu rosół z goździkami.jpg
canva/ArtCookStudio
Ułóż delicje w foremce i zalej gęstą masą. To ciasto robię w chwilę, dzieciaki je uwielbiają
Gdy zostaną mi ziemniaki po obiedzie, gotuję z nich te kluski. Są banalnie proste i smakują obłędnie
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy