Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego do rosołu warto dodać pomidora? Od razu zauważysz różnicę
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 02.02.2023 14:57

Dlaczego do rosołu warto dodać pomidora? Od razu zauważysz różnicę

Rosół z pomidorem
Canva: hasangursoy / photovs

Swój sprawdzony przepis na rosół ma niejedna gospodyni domowa. Najczęściej jest to receptura doskonalona na przestrzeni lat, metodą prób i błędów. Dziś zachęcamy do jeszcze jednej trafionej modyfikacji, a mianowicie dodaniu pomidora do rosołu. Dzięki temu warzywu zupa uzyska piękny wygląd i intrygującą nutę smakową.

Rosół króluje w polskiej kuchni na co dzień i od święta. Smak wywaru na mięsie i warzywach znamy od najmłodszych lat. Założymy się jednak, że znamy sposób jak pozytywnie zaskoczyć Was tą zupą. Przekonaj się, co daje dodany pomidor do rosołu.

Dlaczego warto dodawać pomidora do rosołu?

Czy zdarzyło się Wam kiedyś ugotować mętny rosół? Ten problem spotkał niejednego kucharza. Winne takiego stanu rzeczy jest niewłaściwe przygotowanie potrawy. Warto wiedzieć, jak uniknąć małej kulinarnej katastrofy.

Mięso używane do gotowania rosołu musi być dokładnie oczyszczone. Po jego pierwszym zagotowaniu najlepiej jest wylać całą zawartość garnka, zalać ją świeżą wodą i dopiero przystąpić do dalszego warzenia zupy. Niektórzy ograniczają się jedynie do zebrana z powierzchni wywaru ściętego białka, czyli tzw. szumowin. Niestety żadna z tych metod nie daje 100 procent gwarancji na klarowny rosół.

Winę za mętną zupę może ponosić także zbyt szybkie gotowanie rosołu. Należy zawsze pamiętać, że potrawa ta nie znosi pośpiechu. Co jednak począć z całym garnkiem wywaru, jeśli przestrzegamy wszystkich zasad, a rosół nadal jest mętny? Znamy na to skuteczna sztuczkę.

Aby uzyskać klarowny rosół wystarczy włożyć do niego pomidora. Warzywo przed dodaniem do zupy najlepiej pokroić w ćwiartki. Pomidor do rosołu sprawi, że zupa na powrót stanie się przejrzysta, a dodatkowo nabierze pięknej głębokiej barwy. Dzięki temu będzie niezwykle apetycznie prezentować się na talerzach.

Co poza pomidorem w rosole może nas przyjemnie zaskoczyć?

Klasyczny rosół gotuje się na mieszanych rodzajach mięsa i włoszczyźnie. Niektórzy idą jednak o krok dalej. W rozmaitych recepturach coraz łatwiej możemy natknąć się na intrygujące dodatki. Poniżej przytaczamy niektóre z nich.

W rosole często ląduje jabłko. Owoc wystarczy obrać, wrzucić do garnka z zupą i wyłowić p jej ugotowaniu. Dzięki niemu wywar nabiera przyjemnej słodkiej nuty, a smak mięsa zostaje dodatkowo podkreślony. Jabłko doskonale sprawdza się przede wszystkim w rosole przygotowywanym na tłustszych składnikach, np. na gęsi lub kaczce.

W Pakistanie poza jabłkiem do rosołu tradycyjnie dodaje się znaną także u nas przyprawę. Mowa tutaj o imbirze. Zupa nie tylko wspaniale smakuje, ale też rozgrzewa i za sprawą imbiru działa pozytywnie na nasze zdrowie. Warto wypróbować ten sposób w swojej kuchni.

Pomidor do rosołu nie jest jedynym zaskakującym pomysłem. Niektórzy do swoje wersji tej zupy dodają kilka goździków. Korzenny aromat to nie jedyna korzyść, jaka płynie z tego działania. Poza nim do zupy trafiają również prozdrowotne właściwości popularnej przyprawy. Nie uwierzysz co można zyskać dodając do rosołu jajko. Babciny dodatek do tradycyjnego wywaru sprawia, że smakuje on wprost wyśmienicie.

Canva / Hirurg
Canva / Hirurg

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: