Zalewam nim banany i wkładam do piekarnika. Taki deser podglądnęłam w internecie
Pyszny deser z bananami umili niejedno popołudnie. Wykonanie słodyczy jest bardzo proste, a składniki nie rujnują portfela. Raz podałam, a teraz moja rodzina prosi więcej.
Prosty deser z bananami
Słodycze przygotowywane w tempie niemalże ekspresowym sprawdzą się, gdy nie mamy ochoty spędzać całego popołudnia w kuchni. Ciasto z bananów i kilku prostych produktów jest przykładem takiego deseru. Smakuje przy tym lepiej niż nie jeden wypiek z cukierni.
Składniki:
- 2 spore banany
- 3 duże jajka
- 100 g cukru + 1 łyżka do bananów
- 200 ml mleka
- 80 ml oleju rzepakowego + do podsmarowania formy
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krótka lista składników i nieskomplikowane wykonanie to ogromne zalety deseru z bananami. Szczegółową instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu. Warto się skusić.
Zapomnij o suszarce i piekarniku. Najlepiej i najszybciej wysuszysz grzyby bez użycia ciepłaJak zrobić deser z bananami? Przepis jest banalny
Zaczynam od ubicia jajek z cukrem. Następnie do masy wlewam mleko oraz olej. Łączę dokładnie, by po chwili wsypać przesianą przez sito mąkę pszenną, sól oraz proszek do pieczenia.
Na dnie posmarowanej niewielką ilością oleju formy do pieczenia rozsypuję cukier i układam plasterki banana. Zalewam je przygotowanym wcześniej ciastem. Piekę w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 35 minut.
Jak podawać deser z bananami?
Słodycz najlepiej smakuje po ostudzeniu. Warto posypać ją cukrem pudrem, udekorować sosem czekoladowym lub posmarować domowym lukrem np. takim. Dobrym pomysłem będzie też zaserwowanie jej z kulką lodów śmietankowych.
Na naszej stronie znajdziecie więcej smakołyków z bananem w roli głównej. Sprawdźcie koniecznie jak przygotować wersję karmelizowaną, która świetnie pasuje do owsianki. Być może spodoba wam się też przepis na znakomity słodki chlebek.