Smakosze.pl Przepisy Gdy nie mam pomysłu na obiad, robię tę zapiekankę. Dzięki jednej prostej przyprawie domownicy za nią przepadają
Screen z filmu na kanale YouTube Sprint Cooking

Gdy nie mam pomysłu na obiad, robię tę zapiekankę. Dzięki jednej prostej przyprawie domownicy za nią przepadają

18 października 2023

Zapiekanka jest daniem, które może wyglądać nieco inaczej za każdym razem. Gdy mam tylko chwilę czasu na gotowanie, wyciągam z lodówki najprostsze składniki i robię z nich znakomite danie. Rodzina zajada się nią za każdym razem. Ta z charakterystyczną przyprawą smakuje im najlepiej.

Zapiekanka daniem na każdą okazję

Nie zawsze mam z marszu pomysł, co podać na obiad. Staram się jednak mieć w kuchni różne warzywa oraz pewien zapas podstawowych produktów, które szybko się nie psują. Przed zakupami zwykle stawiam na przygotowanie zapiekanki z tego, co mam pod ręką.

Jednak w przypadku dania, które dziś wam pokażę, jest nieco inaczej. Najważniejsza w nim jest aromatyczna przyprawa złożona z kilku osobno też często wsypywanych przeze mnie do dań smakowych dodatków. Robi się ją chwilę, ale zdecydowanie warto.

Sos do zapiekanki gyros.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Sprint Cooking
Dorośli zajadali ten deser w czasach PRL-u. Pyszny przepis mam ze starego notesu mojej mamy

Wyśmienita zapiekanka gyros

Gyros to nie tylko pyszna warstwowa sałatka. Inspirując się kultową imprezową propozycją, można stworzyć danie obiadowe dla całej rodziny. Wystarczy ułożyć składniki w naczyniu żaroodpornym i zapiec. Będzie pysznie.

Składniki:

  • 600 g filetu z kurczaka
  • 200 g ryżu
  • 500 ml wody
  • 2 średnie cebule
  • 1 duża czerwona papryka
  • 4 ogórki konserwowe
  • 140 g kukurydzy z puszki
  • 150 g sera żółtego
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 80 g majonezu
  • 80 g ketchupu
  • 3-4 łyżki przyprawy gyros
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Kilka składników w mig przemienimy w prosty obiad dla całej rodziny. Dokładną instrukcję przedstawiam w dalszej części artykułu.

Przygotowanie zapiekanki gyros zajmie chwilę

Zaczynam od oczyszczenia kurczaka, pokrojenia go w kostkę i zamarynowania w przyprawie gyros. Ryż płuczę i gotuję w osolonym wrzątku na wolnym ogniu oraz pod przykryciem przez 15 minut. Po zdjęciu z kuchenki nie odkrywam jeszcze przez kolejny kwadrans.

Kurczaka podsmażam na niewielkiej ilości oleju, aż się lekko zrumieni. Przenoszę do osobnego naczynia , a na tej samej patelni szklę pokrojoną w piórka cebulę. kukurydzę odcedzam z zalewy, a paprykę oraz ogórki konserwowe kroję w niewielką kostkę.

Ser żółty ścieram na tarce o większych oczkach. Z jogurtu, majonezu i ketchupu natomiast przygotowuję sos, który doprawiam solą oraz pieprzem wedle uznania.

Przystępuję do układania warstwowej zapiekanki

Gyros jest daniem składającym się z kilku warstw, a pierwsza to połowa porcji ryżu wymieszana z kukurydzą. Układam ja na dnie natłuszczonej formy żaroodpornej i wyrównuję.

Teraz przenoszę cebulę z patelni i odłożonego na bok kurczaka w przyprawie. Na nim umieszczam połowę porcji sosu i dokładnie go rozprowadzam. Posypuję 1/3 porcji sera żółtego.

Na nabiale układam paprykę, ogórka konserwowego i resztę ryżu. Smaruję drugą częścią sosu i piekę przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Na koniec posypuję ja serem i zapiekam jeszcze przez 5-10 minut.

Wskazówka: zamiast kurczaka sprawdzi się też gotowy roślinny gyros lub odpowiednio przyprawiony granulat sojowy. Taka zapiekanka będzie wegetariańska.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na proste zapiekanki na obiad. Sprawdźcie jak zrobić proste danie mięsem i makaronem . Polecamy też znakomite lasagne z patelni od Jakuba Kuronia .

Zapiekanka gyros w piekarniku.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Sprint Cooking
Podsmażam pokrojone jabłka i zalewam je tym składnikiem. W kilka minut zyskuje obłędnie pyszne śniadanie
Marynowane grzyby od mojej cioci nigdy nie wychodzą oślizgłe. Słyną w całej rodzinie, każdy by chciał słoiczek
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy