Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zalej makaron sosem i wstaw do piekarnika. Przepis na tę zapiekankę dał mi zaprzyjaźniony kucharz

Zalej makaron sosem i wstaw do piekarnika. Przepis na tę zapiekankę dał mi zaprzyjaźniony kucharz

Zapiekanka makaronowa
Screen z filmu na kanale YouTube Einfach und lecker

Zapiekanka makaronowa jest daniem prostym i sycącym. Bardzo lubię przygotowywać ją najprościej — z dobrze doprawionym sosem. Recepturę dostałam od znajomego kucharza i w moim domu stała się prawdziwym hitem.

Znakomita zapiekanka makaronowa dla całej rodziny

Danie, które nie wymaga spędzenia w kuchni całego dnia i smakuje obłędnie zawsze jest w cenie. Nieskomplikowany przepis, który dostałam od pracującego w restauracji znajomego, od razu zachwycił moich bliskich. Mnie też, bo z jego pomocą robię obiad na dwa dni. Oszczędzam więc sporo czasu.

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego lub zamiennika
  • 250 g ulubionego makaronu
  • 1 cebulka szalotka
  • 3 duże jajka
  • 75 g gęstej śmietany
  • 100 g ulubionego sera żółtego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Lista składników nie jest bardzo długa, a zrobienie nie zajmie dużo czasu. Nawet czas pieczenia jest krótki. Koniecznie zerknijcie na instrukcję dostępną w dalszej części artykułu i wypróbujcie już dziś.

Krojenie cebuli do zapiekanki makaronowej.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Einfach und lecker
To ulubiony obiad mojego męża. Prosi o niego przynajmniej raz w tygodniu, na szczęście robię go w chwilę

Jak zrobić zapiekankę makaronową? Kucharz dał mi przepis

Zaczynam od ugotowania makaronu w osolonym wrzątku. Szalotkę siekam, a na dobrze rozgrzanym oleju smażę mięso mielone. Po mniej więcej 10 minutach dodaję cebulę i kontynuuję przyrządzanie przez kolejne 9-10 minut.

W międzyczasie całość doprawiam solą, pieprzem, łyżeczką słodkiej papryki oraz oregano. Mieszam, a następnie zdejmuję z ognia. W misce łączę jaja, śmietanę, łyżeczkę papryki oraz odrobinę soli i pieprzu, uzyskując gładki sos.

W naczyniu żaroodpornym umieszczam połowę odcedzonego makaronu, a na nim układam farsz z patelni. Przykrywam pozostałymi kluskami, a następnie całość polewam sosem. Wstawiam od rozgrzanego do temperatury stopni 180 Celsjusza piekarnika i piekę przez 15 minut.

Wskazówka: zamiast mięsa często używam sojowego granulatu. Doprawiony passatą pomidorową i wędzoną papryką smakuje wybitnie. Sos z jaj i śmietany zastępuję wtedy jedwabistym tofu. Po prostu blenduję je z napojem roślinnym i aqufabą (3 łyżki za 1 jajo) oraz doprawiam, jak opisałam wyżej. 

Jak podać zapiekankę makaronową?

Danie najlepiej smakuje na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu. Jeśli mamy ochotę, można do niej podać soczystą surówkę, aby danie było bogatsze w witaminy i minerały. Polecam nietuzinkowego colesława z czerwonej kapusty.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na zapiekanki. Spróbujcie koniecznie znakomitego lasagne z patelni. Być może skusi was także prosta zapiekanka makaronowa à la pizza.

Układam zapiekankę makaronową w naczyniu.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Einfach und lecker