Zalej makaron sosem i wstaw do piekarnika. Przepis na tę zapiekankę dał mi zaprzyjaźniony kucharz
Zapiekanka makaronowa jest daniem prostym i sycącym. Bardzo lubię przygotowywać ją najprościej — z dobrze doprawionym sosem. Recepturę dostałam od znajomego kucharza i w moim domu stała się prawdziwym hitem.
Znakomita zapiekanka makaronowa dla całej rodziny
Danie, które nie wymaga spędzenia w kuchni całego dnia i smakuje obłędnie zawsze jest w cenie. Nieskomplikowany przepis, który dostałam od pracującego w restauracji znajomego, od razu zachwycił moich bliskich. Mnie też, bo z jego pomocą robię obiad na dwa dni. Oszczędzam więc sporo czasu.
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego lub zamiennika
- 250 g ulubionego makaronu
- 1 cebulka szalotka
- 3 duże jajka
- 75 g gęstej śmietany
- 100 g ulubionego sera żółtego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Lista składników nie jest bardzo długa, a zrobienie nie zajmie dużo czasu. Nawet czas pieczenia jest krótki. Koniecznie zerknijcie na instrukcję dostępną w dalszej części artykułu i wypróbujcie już dziś.
To ulubiony obiad mojego męża. Prosi o niego przynajmniej raz w tygodniu, na szczęście robię go w chwilęJak zrobić zapiekankę makaronową? Kucharz dał mi przepis
Zaczynam od ugotowania makaronu w osolonym wrzątku. Szalotkę siekam, a na dobrze rozgrzanym oleju smażę mięso mielone. Po mniej więcej 10 minutach dodaję cebulę i kontynuuję przyrządzanie przez kolejne 9-10 minut.
W międzyczasie całość doprawiam solą, pieprzem, łyżeczką słodkiej papryki oraz oregano. Mieszam, a następnie zdejmuję z ognia. W misce łączę jaja, śmietanę, łyżeczkę papryki oraz odrobinę soli i pieprzu, uzyskując gładki sos.
W naczyniu żaroodpornym umieszczam połowę odcedzonego makaronu, a na nim układam farsz z patelni. Przykrywam pozostałymi kluskami, a następnie całość polewam sosem. Wstawiam od rozgrzanego do temperatury stopni 180 Celsjusza piekarnika i piekę przez 15 minut.
Wskazówka: zamiast mięsa często używam sojowego granulatu. Doprawiony passatą pomidorową i wędzoną papryką smakuje wybitnie. Sos z jaj i śmietany zastępuję wtedy jedwabistym tofu. Po prostu blenduję je z napojem roślinnym i aqufabą (3 łyżki za 1 jajo) oraz doprawiam, jak opisałam wyżej.
Jak podać zapiekankę makaronową?
Danie najlepiej smakuje na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu. Jeśli mamy ochotę, można do niej podać soczystą surówkę, aby danie było bogatsze w witaminy i minerały. Polecam nietuzinkowego colesława z czerwonej kapusty.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na zapiekanki. Spróbujcie koniecznie znakomitego lasagne z patelni. Być może skusi was także prosta zapiekanka makaronowa à la pizza.