Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Marynowane grzyby od mojej cioci nigdy nie wychodzą oślizgłe. Słyną w całej rodzinie, każdy by chciał słoiczek

Marynowane grzyby od mojej cioci nigdy nie wychodzą oślizgłe. Słyną w całej rodzinie, każdy by chciał słoiczek

Marynowane grzyby
Screen z filmu na kanale YouTube Uwaga Babcia Gotuje

Marynowane grzyby mają specyficzną konsystencję. Wielu osobom nie podoba się jednak śluz, który na nich występuje. Stosowana przez moją ciotkę metoda pozwala uniknąć nieprzyjemnego efektu ciągnięcia. Koniecznie wypróbuj ten sposób.
 

Marynowane grzyby dla każdego

Wiele osób, z którymi rozmawiałam, unika jedzenia grzybów z marynaty. Jako powodów podawali dziwne uczucie na języku, kojarzące im się ze spożywaniem produktu pokrytego śluzem. Tak sytuacja w sumie i dla mnie byłaby nie do zaakceptowania.

Na szczęście to nieprzyjemne uczucie jest mi zupełnie obce. Marynowane grzyby, którymi mnie dotychczas częstowano, pochodziły od mojej cioci, która twierdzi, że zna metodę zapobiegającą powstaniu „efektu śluzu”. Jest zaskakująco prosta, a dzięki niej grzyby marynowane mogą zyskać kolejnych amatorów. Każdy, kto raz ją wypróbuje, zostaje przy niej na stałe.

Marynowane grzyby nie będą miały śluzu.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Gotuj z Maszką
Moja babcia robi najlepsze placki na świecie. Ich sekret tkwi w użyciu 2 rodzajów ziemniaków

Jak zrobić marynowane grzyby bez śluzu?

Sekretem smacznych skarbów lasu z zalewy jest odpowiednia obróbka przed zamknięciem ich w słoikach. Moja ciocia stosuje prostą technikę gotowania w wodzie z octem i solą. Wystarczy kwadrans takiego traktowania grzybów, by potem w zalewie smakowały wyśmienicie.

Inną opcją jest zmiana zalewy. W tym sposobie po dobie, którą skarby lasu spędzą w marynacie, po prostu je odcedzamy i umieszczamy w nowej porcji aromatycznego dodatku. Taktyka jest skuteczna, ale wymaga użycia podwójnej porcji przypraw, co może być kosztowne.

ZOBACZ: Wiele Polek już wdrożyło 3 zasady i nie poznaje się w lustrze

Marynowane grzyby pasują do wielu dań

Niezależnie od tego, jak zrobicie marynowane grzyby, świetnie wzbogacą wasze dania. To nie tylko fantastyczny dodatek do sałatki jarzynowej czy tatara, ale też element pysznych past kanapkowych. Ostatnio jadłam wegańskie smarowidło w stylu tatarskim i marynowane opieńki pasowały do niej znakomicie.

Na naszej stronie znajdziecie więcej porad dotyczących przygotowania grzybów. W tym artykule wyjaśniamy jak skutecznie zamrozić produkt, by nie zajął wiele miejsca w chłodziarce. Ten natomiast opisuje ekspresową metodę suszenia skarbów lasu.

marynowane grzyby.jpg
Canva / Lazartivan
Tagi: Grzyby Ocet sól