Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube Uwaga Babcia Gotuje

Marynowane grzyby od mojej cioci nigdy nie wychodzą oślizgłe. Słyną w całej rodzinie, każdy by chciał słoiczek

18 Października 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Marynowane grzyby mają specyficzną konsystencję. Wielu osobom nie podoba się jednak śluz, który na nich występuje. Stosowana przez moją ciotkę metoda pozwala uniknąć nieprzyjemnego efektu ciągnięcia. Koniecznie wypróbuj ten sposób.
 

Marynowane grzyby dla każdego

Wiele osób, z którymi rozmawiałam, unika jedzenia grzybów z marynaty. Jako powodów podawali dziwne uczucie na języku, kojarzące im się ze spożywaniem produktu pokrytego śluzem. Tak sytuacja w sumie i dla mnie byłaby nie do zaakceptowania.

Na szczęście to nieprzyjemne uczucie jest mi zupełnie obce. Marynowane grzyby, którymi mnie dotychczas częstowano, pochodziły od mojej cioci, która twierdzi, że zna metodę zapobiegającą powstaniu „efektu śluzu”. Jest zaskakująco prosta, a dzięki niej grzyby marynowane mogą zyskać kolejnych amatorów. Każdy, kto raz ją wypróbuje, zostaje przy niej na stałe.

Marynowane grzyby nie będą miały śluzu.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Gotuj z Maszką
Placki ziemniaczane babci

Moja babcia robi najlepsze placki na świecie. Ich sekret tkwi w użyciu 2 rodzajów ziemniaków

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić marynowane grzyby bez śluzu?

Sekretem smacznych skarbów lasu z zalewy jest odpowiednia obróbka przed zamknięciem ich w słoikach. Moja ciocia stosuje prostą technikę gotowania w wodzie z octem i solą. Wystarczy kwadrans takiego traktowania grzybów, by potem w zalewie smakowały wyśmienicie.

Inną opcją jest zmiana zalewy. W tym sposobie po dobie, którą skarby lasu spędzą w marynacie, po prostu je odcedzamy i umieszczamy w nowej porcji aromatycznego dodatku. Taktyka jest skuteczna, ale wymaga użycia podwójnej porcji przypraw, co może być kosztowne.

ZOBACZ: Wiele Polek już wdrożyło 3 zasady i nie poznaje się w lustrze

Marynowane grzyby pasują do wielu dań

Niezależnie od tego, jak zrobicie marynowane grzyby, świetnie wzbogacą wasze dania. To nie tylko fantastyczny dodatek do sałatki jarzynowej czy tatara, ale też element pysznych past kanapkowych. Ostatnio jadłam wegańskie smarowidło w stylu tatarskim i marynowane opieńki pasowały do niej znakomicie.

Na naszej stronie znajdziecie więcej porad dotyczących przygotowania grzybów. W tym artykule wyjaśniamy jak skutecznie zamrozić produkt, by nie zajął wiele miejsca w chłodziarce . Ten natomiast opisuje ekspresową metodę suszenia skarbów lasu .

marynowane grzyby.jpg
Canva / Lazartivan
Placki z cebuli

Żadne ziemniaki, kalarepa i cukinia. Wachowicz robi placki z innego warzywa

CZYTAJ DALEJ
Sałatka z pora

Kroję pora, jajko i szynkę, a później zalewam je sosem. Ta sałatka jest lepsza niż jarzynowa i gyros

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Jak usmażyć rybę na Wigilię? Bez tego się nie uda, oto najważniejsze zasady
Czytaj więcej >

Porady

To dlatego sałatka jarzynowa staje się wodnistą papką i szybciej się psuje. Wszystko przez 6 kardynalnych błędów
Czytaj więcej >

Porady

Weź widelec i wbij go w pomarańczę. Nie wierzyłam, że ten sposób działa, szkoda, że nie znałam go wcześniej
Czytaj więcej >

Porady

Przepis na te koreczki dostałam od weselnej kucharki. Co roku robię je na Andrzejki i Sylwestra
Czytaj więcej >

Porady

Weź pieczarkę i wbij w nią widelec. Ta sztuczka jest niesamowita, każdy powinien ją znać
Czytaj więcej >

Porady

Robię kulki z folii aluminiowej i wkładam do zmywarki. Powód zaskakuje nawet moich bliskich
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >