Dorośli zajadali ten deser w czasach PRL-u. Pyszny przepis mam ze starego notesu mojej mamy
Ten deser znany jest doskonale wielu smakoszom. W ostatnim czasie zagościł też w moim domu. Dzięki przepisowi mamy moi bliscy mieli okazję go poznać i rozsmakować się w tej prostej słodyczy. Pamiętacie go z dawnych czasów?
Kultowy deser PRL-u wciąż zachwyca
Entuzjaści dawnych deserów na pewno dobrze znają blok czekoladowy czy kultowe ciastka z maszynki. W czasach PRL-u na polskich stołach gościł jednak jeszcze jeden przysmak, którego przygotowanie było znacznie prostsze.
Krem sułtański był jedną z tych pyszności, które moja mama robiła niemal co weekend. Połączenie bitej śmietany w dwóch smakach i mięciutkich rodzynek znikało z miseczek ekspresowo. Jak się okazało, zrobienie deseru z PRL-u wcale nie jest trudne. Zerknęłam do notesu z przepisami i wykonałam go w kilka chwil.
Od dawna nie smażę klasycznych mielonych. Z piekarnika z tym farszem są 100 razy lepszeZnakomity krem sułtański mojej mamy
Gdybym wiedziała, że bita śmietana może smakować tak dobrze, już dawno przygotowałabym ten pyszny deser z PRL-u. Krem sułtański łączy w sobie proste składniki, które kosztują grosze. Warto spróbować.
Składniki na 4 porcje:
- 80 g rodzynek
- 100 g rumu lub wody i aromatu
- 500 ml śmietany kremówki
- 60 g cukru pudru
- 15 g ciemnego kakao
- gotowe małe bezy
Do dekoracji:
- rurki waflowe z kremem
- ulubione orzechy
- kakao
- kostki gorzkiej czekolady
Słodycz jak z dawnych lat przyrządza się niemalże ekspresowo. Najwięcej czasu zajmuje namaczania rodzynek i warto to zrobić dzień wcześniej. Dalsze kroki są już proste. Całą instrukcję wykonania opisuję poniżej.
Jak zrobić krem sułtański? Deser z PRL-u jest bardzo prosty
Zaczynam od opłukania rodzynek i zalania ich rumem. Namaczam przez minimum 30 minut. W tym czasie przygotowuję naczynia do podania deseru, a ich dno wypełniam pokruszonymi bezami, jeśli mam nie ochotę.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijam z cukrem pudrem, aż nieco zgęstnieje. Nie przesadzam z miksowaniem — ma być lekka i delikatna, a nie super sztywna. Połowę masy przekładam do czystej miski i sprawnie mieszam z kakao.
Dodaję odsączone rodzynki. Gęsty krem przenoszę do 4 pucharków, rozdzielając go po równo. Podobnie postępuję z bitą śmietaną bez dodatków. Wierzch kremu sułtańskiego dekoruję wedle uznania.
Jak podawać krem sułtański?
Krem sułtański można dekorować wedle uznania. Najprostsza wersja to posypanie go posiekaną czekoladę i pokruszonymi bezami kupionymi w sklepie. Świetną opcją będzie też dodanie do niego rurek waflowych lub oprószenie słodkim kakao.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na desery z PRL-u. Polecamy wspomniany już wcześniej blok czekoladowy. Być może skusi was też szybkie ciasto zebra — jest tanie i naprawdę smaczne.