Smakosze.pl Przepisy Gdy zostanie mi ugotowany makaron, robię z niego tę zapiekankę. W mig mam przepyszny obiad, znika cała porcja
YT/Swojskie jedzonko

Gdy zostanie mi ugotowany makaron, robię z niego tę zapiekankę. W mig mam przepyszny obiad, znika cała porcja

16 listopada 2023

Makaron ugotowany, a wy nie wiecie co z nim zrobić? W kilka chwil możecie z niego wyczarować pyszną zapiekankę. Sprawdzi się jak o ciepłą kolacja czy obiad, a każdy chętnie jej spróbuje.

Makaron w nietypowej odsłonie

Gdy myślę o zapiekance z makaronem, natychmiast mam przed oczami obraz smakowitego lasagne ze szpinakiem. Danie, które o wiele częściej przyrządzam nie wymaga poświęcania całego popołudnia na gotowanie.

Bazą zapiekanki pozostanie makaron i wciąż będziemy korzystać z piekarnika. Użyjemy jednak prostych składników. U mnie najczęściej są to produkty, które zwykle mam w lodówce lub takie, które gościły w niej już dość długo. Na co stawiam? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.

Makaron do zapiekanki smażymy.jpg
YT/Swojskie jedzonko
Koleżanka zdradziła mi przepis na to mięso na kapuście. Smakuje jak bigos, a robi się 4 razy szybciej

Prosta zapiekanka z makaronu

Do makaronu ugotowanego w nadmiarze wystarczy dodać kilka składników, by w mig uzyskać zachwycające danie. Kiedy pierwszy raz je zrobiłam, nikt nie chciał uwierzyć, że po prostu dodałam to, co znalazłam akurat w lodówce. Potem już korzystałam ze spisanego, wtedy przepisu. Zawsze nam smakowało.

Składniki:

  • około 500 g ugotowanego makaronu
  • 200 g dowolnej wędliny
  • 200 g żółtego sera
  • 3 duże jajka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Powyższe produkty stanowią bazę dania. Wędliny można zamienić na świeże warzywa , a tradycyjny nabiał na wegański (pamiętając, że niestety nie każdy roślinny ser się dobre topi). Gdy już skompletujecie produkty, zerknijcie na przepis i działajcie.

Jak zrobić zapiekankę z makaronem? Przepis jest prosty

Na patelni rozgrzewam olej i dodaję do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Po minucie smażenia wrzucam makaron i dokładnie mieszając go z aromatycznym tłuszczem. Zestawiam z kuchenki.

Ser żółty ścieram na tarce o większych oczkach, a szynkę kroję drobno. Oba produkty umieszczam w misce, po czym wbijam jajka i wlewam śmietankę. Całość doprawiam szczyptą soli i słuszną ilością pieprzu.

Mieszam z makaronem i przenoszę do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia żaroodpornego lub formy. Piekę w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Gdy się zrumieni, wyjmuję.

Jak podawać zapiekankę z makaronem?

Danie najlepiej smakuje na ciepło. Lubię je polać porcją domowego ketchupu . Pasował będzie tu także świeży szczypiorek lub natka pietruszki.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na zapiekanki z makaronem. Szczególnie polecamy pyszne lasagne z patelni od Jakuba Kuronia . Być może skusi was też wyśmienite danie z mięsem mielonym .

Zapiekanka z makaronu tuż po upieczeniu.jpg
YT/Swojskie jedzonko
Najlepsze ciasto na pierogi zrobisz z 3 składników. Przepis dostałam od babci, jedna porada jest bezcenna
Robię tę sałatkę, gdy mam ochotę na coś zdrowszego. Jest pyszna i najesz się nią jak obiadem
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy