Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Koleżanka zdradziła mi przepis na to mięso na kapuście. Smakuje jak bigos, a robi się 4 razy szybciej
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.11.2023 11:22

Koleżanka zdradziła mi przepis na to mięso na kapuście. Smakuje jak bigos, a robi się 4 razy szybciej

bigos
YouTube/@beciagotuje

Bigos jest daniem, które najlepiej smakuje w chłodne dni. Jednak na jego ugotowanie potrzebujemy sporo czasu. Gdy mi go brakuje, to robię szybki obiad z mięsem i kapustą w roli głównej. Smak do złudzenia przypomina tradycyjną poslką potrawę.

Szybki obiad z mięsa i kapusty

Wiele osób narzeka na brak czasu na gotowanie obiadu. Ostatnio też mam z tym problem. Jednak w takich chwilach staram się przygotować szybki obiad. Robię go z mięsa i kapusty. Danie smakuje jak bigos, a robi się 4 razy szybciej.

Na szybki obiad podaję mięso, które piekę na kapuście. To aromatyczna i wyrazista w smaku potrawa. Smak jest niemal identyczny jak tradycyjnego bigosu, ale przygotowanie o wiele szybsze. Za to właśnie lubię to danie i za smak, który sprawia, że chętnie sięgam po dokładkę. 

bigos
Canva/elikatseva
Moja babcia robiła najlepsze racuchy z jabłkami. Dodawała do nich składnik, na który większość by nie wpadła

Jak zrobić zapiekane mięso na kapuście?

Składniki:

  • podwójne pętko ulubionej kiełbasy (ok 400-500 g)
  • 1 ½ kg kapusty kiszonej
  • 4 cebule
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki

Przyrządzenie tego szybkiego obiadu zaczynamy od wysmarowania masłem naczynia żaroodpornego. Następnie płuczemy kapustę kiszoną, potem odciskamy ją i siekamy. Kroimy też kiełbasę i siekamy cebulę. Kapustę wkładamy do naczynia żaroodpornego, a cebulę smażymy na maśle. 

Po kilku minutach dokładamy na patelnię. Usmażone składniki kładziemy do naczynia z kapustą i doprawiamy. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy w naczyniu. Teraz naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 90 minut. 

Zapiekane mięso na kapuście podaj na jesienny obiad

Po upieczeniu nasze danie od razu możemy podawać. Będzie znakomite jako samodzielna potrawa lub dodatek do obiadu. Z kromką pieczywa smakuje doskonale, syci i rozgrzewa. Zapiekane mięso na kapuście smakiem bardzo przypomina bigos.

 Potrawa smakuje idealne zaraz po przyrządzeniu, jak też po ponownym odgrzaniu. Będzie świetnym obiadem na kilka dni. Dzięki niej brak czasu na gotowanie nie będzie już problemem. Zapiekane mięso na kapuście zasmakuje całej rodzinie. Pisaliśmy o śląskim patencie na przygotowanie kapusty. Radziliśmy, jak zrobić szybki bigos od Karola Okrasy. 

szybki obiad
Canva/lvinst