Smakosze.pl

YouTube/@beciagotuje

Koleżanka zdradziła mi przepis na to mięso na kapuście. Smakuje jak bigos, a robi się 4 razy szybciej

16 Listopada 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bigos jest daniem, które najlepiej smakuje w chłodne dni. Jednak na jego ugotowanie potrzebujemy sporo czasu. Gdy mi go brakuje, to robię szybki obiad z mięsem i kapustą w roli głównej. Smak do złudzenia przypomina tradycyjną poslką potrawę.

Szybki obiad z mięsa i kapusty

Wiele osób narzeka na brak czasu na gotowanie obiadu. Ostatnio też mam z tym problem. Jednak w takich chwilach staram się przygotować szybki obiad. Robię go z mięsa i kapusty. Danie smakuje jak bigos, a robi się 4 razy szybciej.

Na szybki obiad podaję mięso, które piekę na kapuście. To aromatyczna i wyrazista w smaku potrawa. Smak jest niemal identyczny jak tradycyjnego bigosu, ale przygotowanie o wiele szybsze. Za to właśnie lubię to danie i za smak, który sprawia, że chętnie sięgam po dokładkę. 

bigos
Canva/elikatseva
racuchy z jabłkami

Moja babcia robiła najlepsze racuchy z jabłkami. Dodawała do nich składnik, na który większość by nie wpadła

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić zapiekane mięso na kapuście?

Składniki:

  • podwójne pętko ulubionej kiełbasy (ok 400-500 g)
  • 1 ½ kg kapusty kiszonej
  • 4 cebule
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki

Przyrządzenie tego szybkiego obiadu zaczynamy od wysmarowania masłem naczynia żaroodpornego. Następnie płuczemy kapustę kiszoną, potem odciskamy ją i siekamy. Kroimy też kiełbasę i siekamy cebulę. Kapustę wkładamy do naczynia żaroodpornego, a cebulę smażymy na maśle. 

Po kilku minutach dokładamy na patelnię. Usmażone składniki kładziemy do naczynia z kapustą i doprawiamy. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy w naczyniu. Teraz naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 90 minut. 

Zapiekane mięso na kapuście podaj na jesienny obiad

Po upieczeniu nasze danie od razu możemy podawać. Będzie znakomite jako samodzielna potrawa lub dodatek do obiadu. Z kromką pieczywa smakuje doskonale, syci i rozgrzewa. Zapiekane mięso na kapuście smakiem bardzo przypomina bigos.

 Potrawa smakuje idealne zaraz po przyrządzeniu, jak też po ponownym odgrzaniu. Będzie świetnym obiadem na kilka dni. Dzięki niej brak czasu na gotowanie nie będzie już problemem. Zapiekane mięso na kapuście zasmakuje całej rodzinie. Pisaliśmy o śląskim patencie na przygotowanie kapusty. Radziliśmy, jak zrobić szybki bigos od Karola Okrasy. 

szybki obiad
Canva/lvinst
Przepis na ciasto na pierogi

Najlepsze ciasto na pierogi zrobisz z 3 składników. Przepis dostałam od babci, jedna porada jest bezcenna

CZYTAJ DALEJ
Sałatka z ryżem

Robię tę sałatkę, gdy mam ochotę na coś zdrowszego. Jest pyszna i najesz się nią jak obiadem

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >