Gdzie wylać olej po smażeniu?
Gotowanie z użyciem oleju daje zwykle najsmaczniejsze rezultaty, lecz generuje również pewne problemy. Wiele osób do dzisiaj nie wie co zrobić z zużytym olejem, którego należy się pozbyć. Pod żadnym pozorem nie wylewa się go do zlewu, ponieważ można wywołać poważne zatory. Najbezpieczniej jest przelać go do butelki, a następnie wyrzucić do pojemnika z odpadkami zmieszanymi.
Olej pozwala na uzyskanie smacznej chrupiącej skórki po usmażeniu, a także na znacznie szybsze i bardziej równomierne gotowanie. Jego największym minusem, oczywiście zaraz za walorami zdrowotnymi, jest trudność w utylizacji.
W rurach kanalizacyjnych często zalegają chusteczki czy papier toaletowy, które utknęły i nie spływają dalej. Jeśli olej po wlaniu do odpływu napotka je, istnieje szansa stworzenia tak zwanej góry tłuszczowej, która zatyka rury. Z czasem staje się coraz większa, aż w pewnym momencie powoduje wylanie.
Co zrobić z olejem po smażeniu?
Sposobów na pozbycie się zużytego oleju jest kilka i najlepszym z nich jest zwykły recykling. Przy jego pomocy można zaoszczędzić sporo pieniędzy, zmniejszyć zanieczyszczenie, a także rozwiązać problem skutecznej i bezpiecznej utylizacji tego produktu.
Przed ponownym użyciem należy dokładnie go przefiltrować, a także upewnić się, że nie przekroczył wcześniej temperatury 190 stopni Celsjusza. Olej nie może być mieszany z innymi tłuszczami. Przechowywać należy go w ciemnym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Oddaj olej do specjalistycznej placówki
Istnieje kilka miejsc, w których można zdeponować zużyty olej. Jedną z nich są placówki zajmujące się przetwarzaniem oleju do paliwa napędowego dla pojazdów. Wystarczy wyszukać lokalizację, zapakować olej w odpowiedni sposób i wysłać go, a specjaliści zajmą się nim na miejscu.
W wielu większych miastach organizowane są również akcje zbierania niestandardowych odpadków, które prowadzone są cyklicznie przez miejskie służby. Przed oddaniem go w tym celu olej również trzeba zapakować do słoików.
Metoda wyrzucania oleju
Niektórym żadna z powyższych opcji może nie przypaść do gustu, proponujemy więc jeszcze inne rozwiązanie. Polega ono na połączeniu oleju ze żwirkiem lub piaskiem, aby ten przestał być płynny, a następnie wyrzuceniu do śmieci zmieszanych.
W takiej formie może zostać łatwo i skutecznie odebrany przez pracowników zajmujących się wywozem śmieci bez ryzyka wylania. Ten sposób eliminuje także konieczność przechowywania zużytego tłuszczu w domu.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego warto przechowywać folię spożywczą w lodówce. Ten tekst zdradza, jak pozbyć się moli z szafek w kuchni.
Źródło zdjęcia: canva/congerdesign, pixabay
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: primagran; portalkomunalny