Genialny przepis na gołąbki z cenną wskazówką. Zastąp ryż zaskakującym składnikiem
Jeśli lubicie gołąbki, to ten przepis będzie dla was jak znalazł. Gołąbki bez ryżu, za to ze smacznym i zdrowym składnikiem. Pysznie zastępuje on ryż i sprawia, że to danie obiadowe nie zawiera węglowodanów. Przyrządźcie te gołąbki w swojej kuchni, bo są wyśmienite.
Gołąbki bez ryżu podaj na obiad
Gołąbki są smacznym danie obiadowym, które chętnie gotujemy. Mięso mielone, kapusta i ryż, to kluczowe składniki tej popularnej w Polsce potrawy . Gołąbki cenimy za wrażenia smakowe, jakich nam dostarczają, ale też za łatwość w przyrządzeniu tego dania. Tym razem polecamy przepis na gołąbki bez ryżu.
Ten popularny składnik, który znajdziemy w daniu, zastępuje tu kalafior. Przyznacie, że jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy. Gołąbki z kalafiorem zamiast ryżu podbiją podniebienia niejednego smakosza. Warto wypróbować ten przepis i poznać smak gołąbków bez ryżu, za to z kalafiorem. Wszystko w znakomitym i wyrazistym sosie pomidorowo-paprykowym.
Jak zrobić gołąbki z kalafiorem?
Składniki:
- 400 g kalafiora
- 400 g kapusty
- 800 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 1 łyżka miodu
- majeranek
- sól
- pieprz
Składniki na sos:
- 700 ml passaty pomidorowej
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- papryka wędzona
- papryka ostra
Przyrządzanie gołąbków zaczynamy od starcia kalafiora na tarce o małych oczkach. Szatkujemy kapustę, a na patelni podsmażamy cebulę i czosnek. Na patelnię dorzucamy kalafior, kapustę i dusimy. Składniki przekładamy do miski, a gdy się ostudzi to dodajemy mięso mielone.
Teraz wbijamy jajka i dodajemy przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy z niej gołąbki. Podsmażamy je na patelni na złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Teraz przygotowujemy sos do gołąbków. Do miski wlewamy passatę, śmietankę, dodajemy przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.
Gołąbki z kalafiorem zaskoczą smakiem
Przyrządzony sos wlewamy na gołąbki. Pieczemy je w 180 stopniach przez 45 minut. Warto je piec pod przykryciem, ale pod koniec danie możemy odsłonić, by gołąbki stały się lekko chrupiące. Po upieczeniu jest gotowe do podania.
Warto te gołąbki posypać koperkiem. Będą smakowały z ziemniakami lub z pieczywem. Gołąbki dzięki kalafiorowi zyskują ciekawy smak i są wyraziste w smaku. Sos dopełnia całości i sprawia, że danie szybko znika z talerzy. Pisaliśmy o przepisie na gołąbki od Ewy Wachowicz. Radziliśmy też, jak przyrządzić okazały tort gołąbkowy.
Źródło: Facebook/Nathallae - Natalia Maszkowska