Smakosze.pl

Canva/atlasstudio

Jest napakowany białkiem i witaminą B12. Jedz tę rybę jak najczęściej

20 Listopada 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy jeść ryby, czy raczej ich unikać? Specjaliści przekonują, że jedzenie ryb dostarcza nam wielu wartości odżywczych. Z drugiej strony mówi się o toksynach, które są w nich obecne. Jednak szczególnie jeden gatunek ryb powinniśmy włączyć do naszej diety. Dostarczy nam on niezłej porcji białka i witaminy B12.

Ryby- jeść czy nie jeść?

Z rybami mamy pewien problem. Z jednej strony dietetycy zalecają nam jedzenie ryb nawet kilka razy w tygodniu. Kwasy tłuszczowe omega-3, bogactwo białka i witamin właśnie za tym przemawia. Jednak coraz więcej jest też informacji o tym, że ryby są naszpikowane szkodliwymi dla zdrowia substancjami.

 Ich mięso zawiera metylortęć i dioksyny, czyli substancje toksyczne dla człowieka. Na szczęście nie we wszystkich rybach znajdziemy tego typu szkodliwe dla zdrowia substancje. Dietetyk kliniczny dr Bartek Kulczyński namawia do jedzenia szczególnie jednego gatunku ryb. O jakie ryby chodzi?

śledzie
Canva/atlasstudio
surówka

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty w wykonaniu Tomasza Strzelczyka bije rekordy popularności. Idealnie dobrał dodatki

CZYTAJ DALEJ

Jedz śledzie na zdrowie

Dr Bartek Kulczyński przekonuje, że po ryby powinniśmy sięgać nawet 3 razy w tygodniu. Dzięki nim przedłużymy swoje życie o 5 lat, ochronimy się przed rozwojem chorób cywilizacyjnych i zadbamy o wzrok. Jedzenie ryb wpływa na wzmocnienie układu krążenia i jest ważnym elementem profilaktyki antynowotworowej.

Popularny dietetyk zachęca do jedzenia szczególnie śledzi atlantyckich. Jeśli zależy nam na spożywaniu ryb bez toksyn, to powinniśmy zwracać uwagę przy kupnie, by pochodziły one z morza Norweskiego, morza Barentsa i Atlantyku. Zjedzenie 100 g śledzia dostarczy nam aż 18 g wartościowego białka. Zawiera ono leucynę i dużą dawkę witaminy B12. W śledziach znajdziemy też kwasy tłuszczowe omega-3, selen i żelazo.

Śledzie w naszej diecie

Śledzie są niskokaloryczne i zawierają zdrowe kwasy omega-3 i omega-6. Te ryby nie pochłaniają zbyt dużo metali ciężkich, dlatego mogą być jedzone przez kobiety w ciąży i karmiące. Warto też zwrócić uwagę na sposób przygotowania tych ryb. Wybierajmy ryby świeże i pieczmy je w piekarniku. 

Innymi zdrowymi rybami, które poleca dr Kulczyński, jest makrela atlantycka. Jest ona bogata w kwasy tłuszczowe omega-3. Możemy też sięgnąć po pstrąga łososiowego i łososia pacyficznego, który jest poławiany w okolicach Alaski. Wymienione ryby będą wartościowym i smacznym elementem naszej diety. Przypominaliśmy stary i smaczny przepis na śledzie.  Podawaliśmy też przepis Agaty Rubik na śledzie. 

śledzie
Canva/Duy Doan

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl, stronazdrowia.pl

mielone kotlety

Lewandowska robi mielone inaczej niż wszyscy. Dodaje składnik, o którym nikt by nie pomyślał

CZYTAJ DALEJ
niedziela handlowa Wigilia

Kolejne zamieszanie z niedzielą handlową w Wigilię. Wciąż nie wiadomo, czy przed świętami zrobimy zakupy

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Dieta

Kroję tanie warzywo i ubijam je z cukrem. Zyskuję doskonały syrop na gardło, jest lepszy, niż ten z cebuli
Czytaj więcej >

Dieta

Dietetycy nie mają żadnych wątpliwości. Wytypowali najzdrowsze smarowidło do chleba
Czytaj więcej >

Dieta

Dlaczego należy usuwać liście laurowe z potraw? Powód zaskoczy niemal każdego
Czytaj więcej >

Dieta

Eksperci biją na alarm. Tego warzywa nie dodawaj do rosołu. Tylko straci cenne właściwości
Czytaj więcej >

Dieta

Gdy łapie mnie przeziębienie, robię sobie ten napój. Katar i kaszel mijają, jak ręką odjął
Czytaj więcej >

Dieta

Kroję pora i zasypuję tym składnikiem. Ten syrop ma 100 razy lepsze działanie niż z cebuli lub imbiru
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Dieta

Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka wzięła filiżankę kawy i powiedziała całą prawdę. Każdy powinien to wiedzieć, ogromne zaskoczenie
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Mieszam z nim skórkę mandarynki i odstawiam na 3 dni. Ten specyfik ma ogromną moc
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Pokazał, jakie śniadanie w szpitalu dostała jego roczna córeczka. Szczegóły są niepojęte
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czym różnią się ogórki kiszone od konserwowych? Mistrz kuchni skrytykował właściwości jednych z nich
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wszyscy myśleli, że to najgorsza ryba. Eksperci ją zbadali i udzielili niespodziewanej odpowiedzi
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zła wiadomość dla miłośników bananów. Lepiej ich nie jeść rano. Eksperci biją na alarm
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka wzięła filiżankę kawy i powiedziała całą prawdę. Każdy powinien to wiedzieć, ogromne zaskoczenie
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Mieszam z nim skórkę mandarynki i odstawiam na 3 dni. Ten specyfik ma ogromną moc
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Pokazał, jakie śniadanie w szpitalu dostała jego roczna córeczka. Szczegóły są niepojęte
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czym różnią się ogórki kiszone od konserwowych? Mistrz kuchni skrytykował właściwości jednych z nich
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wszyscy myśleli, że to najgorsza ryba. Eksperci ją zbadali i udzielili niespodziewanej odpowiedzi
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zła wiadomość dla miłośników bananów. Lepiej ich nie jeść rano. Eksperci biją na alarm
Czytaj więcej >