Wachowicz zapieka gołąbki w staropolskiej zupie. Wypróbujesz i już nie wrócisz do sosu pomidorowego
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/1920/golabki_ec152d337b.jpg)
Gołąbki są smacznym i lubianym daniem obiadowym. Zwykle robimy je w sosie pomidorowym lub zapiekamy w piekarniku. Ewa Wachowicz przyrządza je w inny sposób. Staropolska zupa, którą lubi wielu z nas, jest kluczowa w jej przepisie.
Gołąbki zapiekane w staropolskiej zupie na obiad
Gołąbki często goszczą na naszych stołach. To smaczne i pożywne danie obiadowe. Do tego można je dość szybko przyrządzić na obiad. Zwykle mięso mielone mieszamy z ryżem lub z kaszą albo dodajemy grzyby. Taką masę zawijamy w liście kapusty.
Gołąbki znakomicie smakują w sosie pomidorowym lub zapiekane. Jednak Ewa Wachowicz znalazła inny patent na to danie obiadowe. Znana restauratorka robi gołąbki zapiekane w żurze. Polecamy przepis na gołąbki właśnie w takiej odsłonie.
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_f976098b57.jpg)
Jak zrobić gołąbki od Ewy Wachowicz?
Składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej
- 400 g wieprzowiny bez kości
- 400 g ryżu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 szklanka żuru
- sól
- pieprz
Kapustę obieramy z wierzchnich liści i gotujemy w osolonym wrzątku 30 minut. Następnie odcinamy delikatnie liść po liściu. Z liści usuwamy twarde części. Na patelnię wlewamy oliwę, wsypujemy ryż i gdy się zeszkli, zalewamy 3 szklankami wody.
Gotujemy na małym ogniu, aż będzie miękki. Następnie na maśle podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy też czosnek, a mięso mielimy. Teraz do mięsa dodajemy cebulę z czosnkiem, wszystko łączymy z ryżem. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Zapiekane gołąbki w żurze zachwycą smakiem
Na każdy liść kapusty nakładamy przygotowaną masę mięsno-ryżową. Na dnie brytfanny układamy liście. Potem ciasno kładziemy gołąbki, przykrywamy je też liśćmi kapusty. Mieszamy żur ze śmietaną i zalewamy zawartość brytfanny.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i zapiekamy około 90 minut. Gołąbki podajemy z sosem. Będą smakowały też z pieczywem. Tak przyrządzone gołąbki zyskują wyjątkowy smak i są doskonałą propozycją na rodzinny obiad. Pisaliśmy o gołąbkach zawijanych, jak pierogi. Radziliśmy, jak zrobić tort gołąbkowy.
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_40a38401bb.jpg)
Źródło: ewawachowicz.pl
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![gołąbki sposoby](https://images.iberion.media/images/origin/Golabki_45fbbe6d61.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![jajecznica](https://images.iberion.media/images/origin/jajecznica_4c918248b0.jpg)
![sałatka meksykańska](https://images.iberion.media/images/origin/396684503_1700425767111954_6750998162660865347_n_5921709ce3.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo1_322b939515.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_5e935674b4.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![krojenie kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak1_47248bcaf9.jpg)
![marynowana cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/marynowana_cukinia_113c023072.jpg)
![ketchup](https://images.iberion.media/images/origin/ketchup_z_cukinii_9660106c36.jpg)
![Atak we Francji](https://images.iberion.media/images/origin/paryz_fot_Thibaud_Moritz_East_News_rawpixel_31b2f22797.png)
![Edward Miszczak, Taniec z Gwiazdami](https://images.iberion.media/images/origin/taniec_z_gwiazdami_1_58fdf844cd.jpg)
![Edyta Górniak](https://images.iberion.media/images/origin/Edyta_Gorniak_Allan_fot_KA_Pi_F_720f70fec2.jpg)
![tilapia](https://images.iberion.media/images/origin/ryba_7a34c8e625.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![policja, pożar](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T111622_230_f57e9eea50.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![zmarła nauczycielka](https://images.iberion.media/images/origin/arcaion_pixabay_6ba0b1c7d8.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrapanie może być objawem niedoczynności tarczycy.](https://images.iberion.media/images/origin/11_cc6858dc63.jpg)
![kolonie](https://images.iberion.media/images/origin/kolonie_pociag_cd32d58cbc.jpg)
![Seniorka z telefonem w ręku](https://images.iberion.media/images/origin/Seniorka_telefon_kobieta_536b087229.jpg)