Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wachowicz zapieka gołąbki w staropolskiej zupie. Wypróbujesz i już nie wrócisz do sosu pomidorowego
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 11.11.2023 16:19

Wachowicz zapieka gołąbki w staropolskiej zupie. Wypróbujesz i już nie wrócisz do sosu pomidorowego

gołąbki
Canva/onlyfabrizio, IG/Ewa Wachowicz

Gołąbki są smacznym i lubianym daniem obiadowym. Zwykle robimy je w sosie pomidorowym lub zapiekamy w piekarniku. Ewa Wachowicz przyrządza je w inny sposób. Staropolska zupa, którą lubi wielu z nas, jest kluczowa w jej przepisie. 

Gołąbki zapiekane w staropolskiej zupie na obiad

Gołąbki często goszczą na naszych stołach. To smaczne i pożywne danie obiadowe. Do tego można je dość szybko przyrządzić na obiad. Zwykle mięso mielone mieszamy z ryżem lub z kaszą albo dodajemy grzyby. Taką masę zawijamy w liście kapusty.

Gołąbki znakomicie smakują w sosie pomidorowym lub zapiekane. Jednak Ewa Wachowicz znalazła inny patent na to danie obiadowe. Znana restauratorka robi gołąbki zapiekane w żurze. Polecamy przepis na gołąbki właśnie w takiej odsłonie. 

gołąbki
Canva/lipakrobi
Kroję pora i zasypuję tym składnikiem. Ten syrop ma 100 razy lepsze działanie niż z cebuli lub imbiru

Jak zrobić gołąbki od Ewy Wachowicz?

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 400 g wieprzowiny bez kości
  • 400 g ryżu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 szklanka żuru
  • sól
  • pieprz

Kapustę obieramy z wierzchnich liści i gotujemy w osolonym wrzątku 30 minut. Następnie odcinamy delikatnie liść po liściu. Z liści usuwamy twarde części. Na patelnię wlewamy oliwę, wsypujemy ryż i gdy się zeszkli, zalewamy 3 szklankami wody. 

Gotujemy na małym ogniu, aż będzie miękki. Następnie na maśle podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy też czosnek, a  mięso mielimy. Teraz do mięsa dodajemy cebulę z czosnkiem, wszystko łączymy z ryżem. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.

Zapiekane gołąbki w żurze zachwycą smakiem

Na każdy liść kapusty nakładamy przygotowaną masę mięsno-ryżową. Na dnie brytfanny układamy liście. Potem ciasno kładziemy gołąbki, przykrywamy je też liśćmi kapusty. Mieszamy żur ze śmietaną i zalewamy zawartość brytfanny. 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i zapiekamy około 90 minut. Gołąbki podajemy z sosem. Będą smakowały też z pieczywem. Tak przyrządzone gołąbki zyskują wyjątkowy smak i są doskonałą propozycją na rodzinny obiad. Pisaliśmy o gołąbkach zawijanych, jak pierogi. Radziliśmy, jak zrobić tort gołąbkowy. 

gołąbki
Canva/nenovbrothers

Źródło: ewawachowicz.pl