Smakosze.pl

canva/ReDunnLev

Chcesz szybko schudnąć? W 3 minuty zrobisz w domu chleb bez mąki. Przepis idealny na dietę

21 Listopada 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dieta nie musi wymagać wielu wyrzeczeń i długich godzin spędzonych w kuchni. Prosty chleb bez mąki będzie idealną bazą do waszych śniadań i kolacji. Zobaczcie jak go zrobić.

Na diecie warto jeść pieczywo

Pieczywo jest produktem, który z diety znikać całkowicie nie powinien. Warto jednak mieć świadomość, że popularne wyroby z mąki pszennej zazwyczaj nie wnoszą zbyt wiele do naszego jadłospisu.

W takich wyrobach niewiele znajdziemy koniecznego do regulacji trawienia błonnika. Nie ma w nich też żadnych minerałów czy witamin — są usuwane z pszenicy podczas jej oczyszczania, jeszcze zanim powstanie z niej mąka.

Co więcej, w białym chlebie, zwłaszcza tostowym znaleźć można sporo słodzików oraz niesprzyjających zdrowiu substancji takich jak konserwanty czy spulchniacze. Warto znaleźć alternatywę i mamy dla was naprawdę smaczną propozycję.

Chleb bez maki pyszny i zdrowy.jpg
FB/Nathallae - Natalia Maszkowska
śledzie

Jest napakowany białkiem i witaminą B12. Jedz tę rybę jak najczęściej

CZYTAJ DALEJ

Pyszny chleb bez mąki

W przepisie na ten wypiek nie skorzystamy z mąki pszennej. Warto jednak mieć świadomość, że zblendowanie płatków owsianych można traktować, jako użycie mąki owsianej. Zrobimy więc jedynie zdrowszy chleb, niekoniecznie bezglutenowy.

Eliminacja glutenu z diety bez wskazań lekarskich nie jest też niezbędna, by zadbać o sylwetkę. Kluczowe będzie dostarczenie sobie błonnika, który wydłuży czas odczuwania sytości i uchroni nas przed podjadaniem. To dlatego nasz chleb bez mąki będzie dietetycznym strzałem w dziesiątkę.

  • 300 g płatków górskich owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g półtłustego twarogu
  • 3 duże jajka
  • 80 g orzechów włoskich bez skórek
  • 40 g siemienia lnianego
  • 1/3 łyżeczki soli

Kilka składników wystarczy, by w krótkim czasie wyczarować pyszny, a przede wszystkim niesamowicie zdrowy chleb. Do jego upieczenia wystarczy blacha z wyposażenia piekarnika, blender oraz uważne podążanie za instrukcją wykonania. Znajdziecie ją poniżej.

Jak zrobić chleb bez mąki? Przepis jest banalny

Wykonanie tego śniadaniowego rarytasu jest niemalże ekspresowe. Zaczynam od wrzucenia twarogu, płatków owsianych i siemienia lnianego do dużej miski. Dodaję proszek do pieczenia, sól oraz jajka i starannie blenduję wszystko na gładką masę.

Wsypuję jeszcze ulubione pestki lub orzechy — u mnie posiekane orzechy włoskie. Mieszam, aby znalazły się w całej objętości chleba, a następnie formuję z masy zgrabny bochenek, który układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Wstawiam go na godzinę do rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika. Uzyskuję w tym czasie pyszny wyrób z chrupiącą skórką. Kroję go dopiero po ostudzeniu.

Jak podawać chleb bez mąki?

Najlepsze towarzystwo dla pieczywa to proste pasty kanapkowe, kremy czy domowe dżemy. Rezygnując z gotowców, będziecie mieli większą kontrolę nad składem tych dodatków, a to w diecie także jest cenne.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na tego typu wyroby. Do chleba bez mąki świetnie pasowało będzie masło orzechowe . Polecam łączyć je z kwaśnymi dżemami — smaczne, zdrowe i sycące. Być może skusi was też pyszny smalec z fasoli . W towarzystwie ogórków kiszonych będzie wyśmienity.

Kanapki na chlebie bez mąki.jpg
canva/IngridHS

Źródło: FB/Nathallae - Natalia Maszkowska

mielone kotlety

Lewandowska robi mielone inaczej niż wszyscy. Dodaje składnik, o którym nikt by nie pomyślał

CZYTAJ DALEJ
niedziela handlowa Wigilia

Kolejne zamieszanie z niedzielą handlową w Wigilię. Wciąż nie wiadomo, czy przed świętami zrobimy zakupy

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >