Smakosze.pl Przepisy Gessler nie oszczędza na rosole. Wybiera konkretną, najlepszą mieszankę mięs
canva/valentynsemenov; IG/magagessler_official

Gessler nie oszczędza na rosole. Wybiera konkretną, najlepszą mieszankę mięs

11 marca 2023

Pyszny rosół można przygotować na wiele sposobów. Magda Gessler stawia na klasykę i przyrządza zupę na mięsie drobiowym i wołowinie. Danie doprawia lubczykiem i natką pietruszki. Jest tak pyszne, że musicie spróbować.

Przepis na rosół Magdy Gessler

Przyrządzenie smacznego rosołu nie musi być skomplikowane. Liczy się przede wszystkim czas i wysokiej jakości składniki. Nie brakuje ich w recepturze Magdy Gessler, która stawia na różne rodzaje mięsa, uzyskując głęboki i bogaty smak potrawy.

Składniki:

  • 1 korpus z indyka
  • 1 indycza szyja
  • 2 uda z kurczaka
  • mostek, szponder lub pręga wołowa
  • 2 niezbyt duże marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 2 średnie cebule
  • 1 mały por
  • pół niewielkiego selera
  • 1-2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Co zrobić, żeby biała kiełbasa nie pękała? 1 trick i po problemie

Jak przygotować pyszny rosół? Magda Gessler zdradziła swój przepis

Zaczynamy od oczyszczenia mięsa. Umieszczamy je w garnku i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez godzinę. W międzyczasie myjemy wszystkie warzywa, a cebule opalamy w płomieniu palnika.

Obraną włoszczyznę, pora oraz cebule wrzucamy do rosołu. Dodajemy też lubczyk, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, liście laurowe i gałązki natki pietruszki związane sznurkiem.

Dalej gotujemy na niewielkim ogniu. Po 90 minutach odcedzamy zupę na sicie i doprawiamy ją solą oraz pieprzem.

Jak podać rosół?

Tradycyjna zupa najlepsza jest z dodatkiem makronu, najlepiej domowej krajanki czy nitek. Wiele osób dodaje też pokrojoną w talarki marchew i wsypuje posiekaną natkę pietruszki. Te dodatki także poleca Magda Gessler.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepis na rosół. Szczególnie polecamy rozgrzewającą wersję z kurkumą i imbirem , która świetnie wzmocni odporność. Być może spodoba wam się też bezmięsna receptura — wcale nie brakuje jej smaku i aromatu.

Rosół Magdy Gessler jest świetny.png
canva/valentynsemenov

Źródło: pyszności

Wszyscy na to czekali. Tylko dziś w Lidlu uwielbiane mięso za ułamek ceny
Strzelczyk wziął blender i pokazał jak robi majonez. 1 dodatek jest kluczowy
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy